Janja Garnbret je z neverjetno lahkotnostjo in sproščenostjo ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju. V predmestju Tokia je pometla s konkurenco in ponovila dosežek z minulega svetovnega prvenstva, ki je pred slabim letom dni potekalo v Innsbrucku. Garnbretova, ki je bila lani razglašena za najboljšo slovensko športnico, vztrajno premika mejnike športnega plezanja.

Dvajsetletna zvezdnica tega športa je na dosedanjih svetovnih prvenstvih osvojila že pet kolajn, med katerimi izstopajo štiri pozlačena odličja. Sloveniji je na tako velikem tekmovanju priborila kar tretjino vseh kolajn in postala prva športna plezalka v zgodovini, ki ji je uspelo ubraniti naziv svetovne prvakinje v balvanih. Njeno plezanje je tako lahkotno, da konkurenca niti v Hačiodžiju na Japonskem ni imela nobenih možnosti za presenečenje. Garnbretova je postala kraljica balvanov, saj je v tej disciplini neporažena že od aprila lani. V letošnji sezoni svetovnega pokala je dobila vseh šest preizkušenj. »Zlata kolajna je še toliko bolj posebna zaradi serije nepremaganosti. Zelo sem vesela, da mi je uspelo ohraniti mirno glavo. Najbolje plezam takrat, ko uživam v steni. Dala sem vse od sebe,« je za STA povedala Janja Garnbret, ki je bila tudi edina slovenska finalistka. Lučka Rakovec je v polfinalu zasedla 12. mesto, Urška Repušič je bila 15., Mia Krampl pa 17. V moški konkurenci je Jernej Kruder osvojil deseto mesto.

Janja Garnbret bo med favoritinjami tudi v težavnostnem plezanju, ki se bo jutri začelo s kvalifikacijami in končalo s četrtkovim finalom. Garnbretova je bila pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Parizu v tej disciplini zlata, lani v Innsbrucku pa srebrna. Velike možnosti za podvig bo imela tudi v olimpijski kombinaciji, ki jo bodo umaknili po olimpijskih igrah v Tokiu prihodnje leto.