Letošnje svetovno prvenstvo v športnem plezanju je neločljivo povezano tudi z olimpijskimi igrami, ki jih bo prihodnje leto gostil Tokio. Te bodo za plezalce nekaj posebnega že zaradi tega, ker se bo sploh prvič zgodilo, da bo njihov šport del največjega športnega dogodka na svetu, ob tem pa svetovno prvenstvo, ki se je s kvalifikacijami na balvanih za ženske začelo danes, poteka v predmestju Tokia Hačiodžiju. Že prvi dan je nastopila tudi prva slovenska adutinja Janja Garnbret in se suvereno, z najboljšim dosežkom, uvrstila v polfinale, ki bo, tako kot pozneje finale, v ženski in moški konkurenci na sporedu v torek.

Dvajsetletna Garnbretova na prvenstvu na Japonskem brani naslov z lanskega prvenstva v Innsbrucku, pred svetovnim prvenstvom pa je bila v tej sezoni v svetovnem pokalu na balvanih povsem nedosegljiva za konkurenco, saj je dobila vseh šest tekem. Podobno gladko ji je šlo tudi v kvalifikacijah, saj je edina od vseh nastopajočih vsakega od petih balvanskih problemov rešila v prvem poskusu ter se z najboljšim možnim dosežkom petih osvojenih vrhov smeri v petih poskusih uvrstila v naslednji krog boja za zlato kolajno.

Nastopilo je pet Slovenk, polfinale pa si je zagotovila četverica. Poleg Garnbretove je Lučka Rakovec napredovala s sedmim dosežkom, Mia Krampl in Urška Repušič pa sta si z delitvijo 19. mesta zagotovili zadnji dve polfinalni vstopnici. Tik pod robom polfinala je na 21. mestu ostala Vita Lukan. Balvanska tekma bo štela tudi za olimpijsko kombinacijo, ki bo zadnja disciplina na prvenstvu. Garnbretova je lani v Innsbrucku postala prva svetovna prvakinja v tej disciplini, ki bo tudi na olimpijskih igrah.