Kapetan slovenske kolesarske reprezentance Luka Mezgec je z osmim mestom na evropskem prvenstvu v Alkmaarju na Nizozemskem potrdil odlično pripravljenost. Sredi dirke je kot eden najhitrejših v vodilni skupinici trinajstih kolesarjev že vzbujal misli na kolajno, a sta v selektivnem zaključku odločali taktika in moč močnejših reprezentanc. Belo majico evropskih zvezdic je znova privozil Italijan Elia Viviani. »Z osmim mestom sem zadovoljen. Še več mi pomeni, da sem bil vedno zraven, ko se je 'delala' dirka. Lahko bi bil Superman, pa sam ne bi zmogel biti vedno spredaj, kjer se je krojila dirka,« se je Luka Mezgec sprijaznil v cilju.

Četrto prvenstvo stare celine za elitno člansko kategorijo je bilo kljub ravninski trasi veliko bolj selektivno od pričakovanj. Ozke ceste, veliko ostrih ovinkov, krajši tlakovani odsek in tudi močan veter so poskrbeli, da ni bilo sprinterskega zaključka večje skupinice, čeprav so vse reprezentance največ stavile na najhitrejše može. »Že vnaprej smo vedeli, da bo vseskozi treba voziti spredaj. S tremi močnimi reprezentancami pa je prvih dvajset mest oddanih. Z Davidom Perom sva se odlično dopolnjevala. Pomagal je celo narekovati ritem, kar je meni olajšalo boj za pozicije. Pri tem sem bil brezkompromisen, na meji padca. Brez tega ne gre,« je opisoval Mezgec. Ko je po polovici 172 kilometrov dolge dirke opazil, da se spredaj zbirajo Italijani, je slutil njihovo akcijo. »Začel sem sprintati, kot bi šlo za končni cilj. Bil sem eden zadnjih, ki smo še ujeli njihovo skupino. Čeprav je bila kombinacija zame ugodna, pa sem pričakoval, da do cilja tako ne bo šlo. Italijanov je bilo preveč in vsak od njih je lahko krojil dirko po svoje. Ob tem so se bali Pascala Ackermanna,« je Mezgec razlagal taktična razmerja.

Viviani, Lampaert in Ackermann so Mezgecu ušli brez posebnega napada, ker je eden iz skupine naredil luknjo v zavetrju. »To se večkrat zgodi, a tokrat so se le spogledovali. Kombinacija je ustrezala Nemcem in Italijanom. Tudi v zasledovalni skupini ni bilo več dovolj močne in številčne reprezentance, ki bi jih lahko ujela. V sprintu sem naredil majhno napako, vendar v boju za četrto mesto tudi glava ni več prava,« je pristavil Mezgec, peti že leta 2017 na Danskem. Po krajših višinskih pripravah ga čaka nastop na Vuelti.

O prvaku je odločala klubska pripadnost; moža ekipe Deceuninck-Quick.step sta se otresla nemškega sprinterja ekipe Bora Hansgrohe. »Izpeljali smo popolnoma drugačno taktiko, kot smo si jo zamislili pred dirko,« je pojasnjeval hitri Italijan. »Ko smo videli, da bo dirka težja in ne bo sprinta večje skupine, smo se odločili za napad. V zaključku je bilo vse odvisno od taktike in močnih nog. To je moja najbolj posebna zmaga,« je pristavil Elia Viviani.

Ob Mezgecu sta bila blizu deseterici v drugih kategorijah še mladinka Nika Jančar (18. mesto) in Žiga Jerman (11.) med mlajšimi člani.