Slovenski kolesar Luka Mezgec je po skoraj petih letih znova okusil slast zmage na dirkah svetovne serije World Tour. Drugi dan 76. izvedbe večdnevne preizkušnje po Poljski je v Katowicah v zadnjih metrih kot raketa švignil tudi mimo Kolumbijca Fernanda Gavirie (UAE Emirates) in Nemca Pascala Ackermanna (Bora), ki sta v hitrih zaključkih kraljevala na italijanskem Giru in veljata za ena najhitrejših mož v ravninskih zaključkih. »Impresivno,« je zadnje dejanje opisal italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport. Mezgec je to sezono, ko ni bil več tako vpet kot pomočnik in mentor v sprinterskih vlakih Mitchelton Scott, dosegel že dvajset uvrstitev med deseterico. Zmagal je le na slovenskem Touru v Celju. Seveda je želel znova opozoriti na svoj potencial tudi med elito. Etapna zmaga na Poljskem je bila velik izziv.

Poljsko bo zapustil predčasno

Med deseterico najhitrejših drugega dne se je vrinil tudi Matej Mohorič. Ob želji po etapni zmagi ima visoke ambicije tudi v skupnem seštevku. Že prvi dan je s tem namenom nabiral sekunde na letečih ciljih, z namenom boja za vsako sekundo, če bi nemara odločale sekunde proti koncu tedna. Na dirki sodeluje kar šest Slovencev, kot Mohoričeva pomočnika še Jan Tratnik z upanjem na priložnost v posamezni etapi, Luka Pibernik, Domen Novak in Simon Špilak.

Mezgec, sedaj četrti v skupnem seštevku, ima namen Poljsko zapustiti predčasno zaradi nastopa na evropskem prvenstvu v Alkmaarju na Nizozemskem konec tedna. Reprezentančni dres je bil vedno visoko na listi prioritet, zaradi trase pa vidi priložnost. Selektor Andrej Hauptman je za ravninsko traso zraven izbral še Luka Pibernika, ki prav tako vozi na Poljskem, Marka Kumpa, Gašperja Katrašnika, Matica Grošlja in Davida Pera. Slednji je v petek dobil kriterij za VN Šenčurja pred Žigom Jermanom, ki bo na evropskem prvenstvu kapetan zasedbe mlajših članov do 23 let. Katrašnik je v soboto v Kranju osvojil naslov državnega prvaka v kriteriju.

Kump upravičil vlogo favorita

Dobro pripravljenost je potrdil tudi Marko Kump z zmago na 51. mednarodni veliki nagradi Kranja, s katero je uresničil nekaj zanimivih izzivov. Kot najboljši kolesar slovenskih profesionalnih klubov z največ izkušnjami na mednarodni sceni je upravičil vlogo favorita. Tridesetletni Novomeščan se je tako prvič vpisal tudi v anale najprestižnejše domače enodnevne dirke. Ob peti zmagi v sezoni mu je uspel tudi slovenski trojček zmag na vseh treh letošnjih enodnevnih mednarodnih dirkah VN slovenske Istre februarja v Izoli, aprila na VN Adria Mobil v Novem mestu in zdaj še v Kranju.

»V Kranju sem velikokrat vozil, a se doslej zaradi veliko razlogov ni izšlo. Tudi zato, ker nisem bil dovolj dober. Tokrat se je izšlo. Fantje iz ekipe so delo opravili z odliko. Kot že prej v Izoli in Novem mestu. Nadzirali smo pobege in imeli vse pod nadzorom, počutil sem se vrhunsko in že pred ciljno črto sem vedel, da bo na Jelenovem klancu težko kdo prišel mimo mene. Teden dni pred evropskim prvenstvom je to dober znak. Na Nizozemsko gremo po dober rezultat ekipe,« je poudaril Marko Kump. Med deseterico med petim in devetim mestom so bili še domačin Jaka Primožič (KK Kranj), Rok Korošec (Ljubljana Gusto), Andi Bajc (Felbermayr) in Luka Čotar (Kranj).

Sobotno klasiko San Sebastian s tremi Slovenci v Baskiji je zaznamoval mladi belgijski supertalent Remco Evenepoel. S pomočjo zmagovalne zasedbe Deceuninck-Quick.step je slavil eno najzahtevnejših enodnevnih dirk že pri devetnajstih letih kot najmlajši v konkurenci. Drugi najmlajši Tadej Pogačar (odstop) in ekipa UAE Emirates nista izstopala, Jan Polanc (53. mesto) je bil drugi mož zasedbe. Grega Bole je bil del ubežne skupine.