Po zaslugi Luka Mezgeca bo letošnje evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu v Alkmaarju na Nizozemskem tudi za slovensko reprezentanco dobilo pomen in vrednost, ki ju poskuša zadnja leta izboriti evropska kolesarka zveza. Elitna članska kategorija je na prvenstvih stare celine šele četrto leto priključena drugim mlajšim kategorijam in je poleg svetovnega prvenstva ter olimpijskih iger edina dirka najvišjega nivoja pod okriljem reprezentanc. Vse drugo je pod okriljem profesionalnih klubov in organizatorjev dirk World Toura. Prvenstvo stare celine bo v nedeljo zagotovo dobilo težo elitnega festivala najboljših sprinterjev.

Mezgec je ogled trase zaradi dežja preložil na soboto

Slovenija ni imela predstavnika v vožnji na čas v elitni članski kategoriji, na Nizozemskem tudi ni nobene kolesarke BTC City Ljubljana. Za Luka Mezgeca in preostale člane je evropsko prvenstvo velik izziv. Trasa na nizozemskih ravnicah je pisana za sprinterje njegovega kova. Pred dvema letoma na Danskem je bil s petim mestom zelo blizu kolajni in beli majici z evropsko zastavo. Tudi na lanskem prvenstvu na Škotskem je imel visoke cilje, a se je nesrečno razpletlo z okvarami in padci. Za nedeljsko dirko se zdi, da je pripravljen za najvišje hitrosti. Mezgec bo imel na 172 kilometrov dolgi dirki podporo Marka Kumpa, Luka Pibernika, Davida Pera, Gašperja Katrašnika in Matica Grošlja, ki jih je izbral selektor Andrej Hauptman. Za optimalno podporo bi vsekakor potreboval še vsaj iznajdljivega in spretnega Mateja Mohoriča in vzdržljivega Jana Tratnika, vendar natrpan mednarodni koledar drugih dirk skoraj ne omogoča optimalne reprezentančne zasedbe in uskladitve interesov zunaj klubskih programov. Z enakimi težavami se ubadajo tudi druge reprezentance.

»Ne vem še nič, kdo bo sploh na startu od drugih reprezentanc,« včeraj popoldne tudi Luka Mezgec ob prihodu na prizorišče še ni imel informacij glede startne liste. Tudi ogled trase je ob prihodu zaradi dežja preložil na soboto, ko bo dirka mlajših članov do 23 let s kapetanom Žigom Jermanom. Natančen seznam elitne dirke bo znan šele v soboto popoldne. Vsekakor bo zasedba na nedeljski dirki izborna.

Šest zmagovalcev etap z letošnje dirke Tour de France

Organizatorji napovedujejo prihod šestih zmagovalcev etap z julijskega francoskega Toura. Svoje želje imata Italijana Matteo Trentin, ki je zadnje leto nosil majico z evropskimi zvezdicami, in rojak Elia Viviani. Slovak Peter Sagan bo, če pride, kot največji zvezdnik evropske scene in prvi prvak iz 2016 ikona prvenstva. Domačini Nizozemci bodo stavili na Dylana Groenewegna in Mika Teunissena. Belgijci se ponašajo s prihodom Thomasa De Genta, medtem ko že imajo svojega junaka. Remco Evenepoel je presenetljivo slavil na 22 kilometrov dolgi vožnji na čas in s tem še enkrat pri 19 letih opozoril na svoj razkošni potencial. Tu so tudi druge močne reprezentance. Norveško bo vodil še en nekdanji evropski prvak Alexander Kristoff, v ekipi Velike Britanije bo Mark Cavendish, za Francijo bo sprintal Arnaud Demare, za Irsko Sam Bennett, za Češko Zdenek Štybar, Nemci bodo stavili na Pascala Ackermanna. Veliko favoritov pomeni, da bo veliko reprezentanc stavilo na zaključni sprint, kar bi bil tudi idealen scenarij za Mezgeca.

Prav hitri Nemec Ackermann in Kolumbijec Fernando Gaviria sta najboljša Mezgečeva referenca z dirke po Poljski, kjer je dosegel dve lepi etapni zmagi, prvi na elitnem nivoju po letu 2014. Oba je premagal v najhitrejšem sprintu tedna, kjer je hitrost presegla 82 km/h. Druga zmaga je bila z izkušnjami in vzdržljivostjo. Z ekipo Mitchelton Scott je poskrbel, da je prišlo do selekcije na krajših vzponih, ki jo je preživel edini izmed najhitrejših. To pomeni, da je kapetan slovenske reprezentance tako hiter kot vzdržljiv, ko se dela selekcija. Predčasno je končal dirko po Poljski, da se bo spočil za nedeljsko dirko.