Huawei je minuli teden v Sloveniji predstavil novi pametni telefon huawei p smart z. Gre za telefon v dostopnem rangu do 300 evrov, krasi pa ga predvsem potopna prednja kamera, ki se kot periskop dviguje iz zgornjega dela naprave in omogoča zaslon brez frufrujev, lukenj in kakršnih koli zarez.

Za takšen pristop pri izdelavi telefonov se je prvo odločilo kitajsko podjetje Vivo s telefonom nex, ki pa ni bil namenjen širši prodaji na svetovnih trgih. Razumljivo, saj je šlo za eksperiment, ki je sprva naletel na precej pomislekov. Predvsem zaradi dodajanja premikajočih se delov. Dolgoživost pametnih telefonov namreč v veliki meri izvira tudi iz dejstva, da poleg zaslona preprosto ne vsebujejo veliko elementov, ki bi se lahko zlomili ter s tem onemogočili delovanje naprave. Dodaten motorček, ki prednjo kamero dviguje iz ohišja mobilnika, je bil zato kontroverzen korak stran od ustaljene predstave mobilnikov. Kljub izhodiščni skepsi pa se zadeva očitno vse bolj uveljavlja. Letos je telefon s periskopsko prednjo kamero predstavil OnePlus na telefonu oneplus 7 pro, ki je sicer eden najboljših androidov tega leta, a je s ceno od 700 evrov dalje že dosegel rang telefonov za globoke žepe. Da se je Huawei odločil ponudbo takšnih mobilnikov obogatiti z bistveno bolj dostopnim telefonom, je zelo dobrodošlo.

Zaslon čez 91 odstotkov prednje strani

Zaslon telefona huawei p smart z je na prvi pogled precej všečen. Odsotnost vsiljivih zarez ali lukenj bo navdušil predvsem uporabnike, ki na mobilnikih radi gledajo serije oziroma filme ali druge videovsebine ter igrajo videoigre. V primeru Huaweijevega mobilnika bodo to lahko počeli na zaslonu z diagonalo 16,8 centimetra (6,59 palca) in razmerjem stranic 19,5:9. Zaslon premore polno HD-ločljivost 2340×1080 slikovnih pik, ima pa nekoliko skromnejšo gostoto pik na palec (ppi). Ta šteje 391 ppi. Huaweijev mate 20 pro jih denimo premore 538, je pa 391 ppi še vedno precej boljše od Applovega iphona xr s kriminalnimi 326 pikami.

Kljub premestitvi kamere, tipala za svetlost okolja in zvočnika z zaslona ta ne prekriva čisto vsega prednjega dela. Predvsem po zaslugi malenkost debelejše obrobe na bradi mobilnika, ki pa je vseeno zelo tanka. Vseeno zaslon zasede 91 odstotkov prednje strani.

Motorček zdrži 100.000 ponovitev

Periskopska kamera oziroma »izskočna« kamera, kot jo imenuje Huawei, ima tipalo z ločljivostjo 16 milijonov slikovnih pik (MP) in zaslonko f/2.0. Brez okvare naj bi dvižni mehanizem prenesel 100.000 ponovitev, da se kamera ne bi poškodovala, pa se ob zaznanem padcu samodejno skrije na varno. Dvig kamere sicer traja kakšno sekundo.

Dvojni sistem zadnjih kamer vsebuje glavno s tipalom ločljivosti 16 milijonov svetlobnih pik z zaslonko f/1.8, sprejme 50 odstotkov več svetlobe kot zaslonka f/2.0 in podporno kamero z dvema milijonoma. Slednja pomaga pri globinski zaznavi za izdelavo portretnih fotografij z zamegljenim ozadjem.

Telefon poganja Huaweijev procesorski sistem kirin 710F. Pri podjetju pravijo, da ima za 30 odstotkov višje zmogljivosti od prejšnje generacije. Kako je to videti v praksi? Sistem kirin 710 je v primerjavi s kirinom 970, ki ga najdemo v mate 10 pro, na procesorski ravni kazal solidne rezultate, a bistveno slabše na ravni grafične kartice. Za shranjevanje na telefonu je prostora 64 gigabajtov, kar ni največ, gre pa pohvaliti vsaj možnost, da zmogljivost nadgradimo z dodatno spominsko kartico. Delovnega spomina premore telefon 4 gigabajte. Telefon ima ob tem s 4000 mAh lepo zmogljivost baterije. Naprava je že v prodaji, s priporočeno maloprodajno ceno 279,99 evra.