»Vse bom naredil, da na meji uvedemo pametni nadzor,« je dejal Seehofer za nemški tednik Der Spiegel. Po njegovih navedbah so lani v Nemčiji zabeležili 43.000 nezakonitih vstopov v državo.

»Moramo se soočiti s temi razmerami z razširjenimi prikritimi nadzori in občasnimi, časovno omejenimi nadzori na meji, tudi na meji s Švico,« je dodal minister. O predlogu na vladni ravni še niso razpravljali, a naj bi svoje načrte predstavil do septembra, je pojasnil. Seehofer naj bi načrtoval tudi poostritev varnostnih ukrepov na železniških postajah, med drugim z določeno obliko zapornic, kot na primer že obstajajo v Londonu ali Parizu.

Pred dogodkom se je zdravil na psihiatriji

Nemčijo je pretresla tragedija, ko je 40-letni Eritrejec Habte Araya v ponedeljek na železniški postaji v Frankfurtu domnevno pred vlak porinil osemletnika in njegovo mamo. Deček incidenta ni preživel.

Eritrejec je od leta 2006 živel v Švici, je poročen in oče treh otrok. Po navedbah policije iz švicarskega Züricha je bil letos na psihiatričnem zdravljenju. Minuli teden je prišlo do nasilja v družini in je pobegnil iz države. Švicarski preiskovalci po lastnih navedbah doslej niso našli dokazov, da bi bil radikaliziran ali da bi imel teroristično ozadje.

Švicarske oblasti so zanj izdale priporni nalog. V Švici mu grozi obtožnica zaradi družinskega nasilja. V Švici naj bi domnevno grozil sosedi in lastni družini.

V Švico je leta 2006 prišel nezakonito in je nato zaprosil za azil. Dve leti kasneje so mu azil odobrili.