Miloš Grm, Željko Veselič, Senad Kosec, Niko Šarkezi in še ena neznana oseba so 8. novembra lani vlomili v dve hiši, v Dobrunjah in Sostrem. Sumljivo dogajanje okoli sostrske hiše je padlo v oči občanu in poklical je policiste. Ti so tatove v passatu malo kasneje izsledili na Peruzzijevi, a so imeli kar nekaj težav, da so jih prijeli. Prej je namreč Kosec, ki je bil za volanom, trčil v dva policijska avta, pri čemer je poškodoval enega kriminalista, še enega pa ogrozil, ko je zapeljal proti njemu. In ko je vendarle ustavil, so imeli težave še s sopotnikom Veseličem, saj ni bil ravno krotek.

Vsi so končali v priporu, zdaj pa je tudi že znano, koliko časa bodo morali spati na zaporniških žimnicah: Veselič in Kosec dve leti in tri mesece, Grm leto in devet mesecev, Šarkezi pa leto in dva meseca.

V času vlomov v bolnišnici

V hiši v Dobrunjah so si tisto novembrsko popoldne vlomilci postregli s precej nakita in 1350 evri gotovine, v Sostrem pa s sto evri gotovine v različnih valutah in (deset evrov vredno) suho salamo. Kosec je s passatom krožil in opazoval okolico, preostali pa so z izvijačem vdrli skozi zadnja vrata. Verjetno so se že veselili, kako se je vse gladko izšlo, ko so na Peruzzijevi zagledali policijski avto z modrimi lučmi in sireno. In ne le enega. Kosec se je umaknil desno s ceste, policist pa je zapeljal predenj, da ne bi pobegnil. A Kosec je poskušal ravno to. Zapeljal je proti kriminalistu, ki je takrat že stopil iz avtomobila, nato je trčil v dva civilna avta policije. V enem, golfu, jo je skupil kriminalist: zdravniki so kasneje ugotovili nateg vratnih mišic ter udarnini v ledvenem predelu hrbtenice in kolenu. Ko se je passat nato le ustavil, je eden od potnikov na zadnjem sedežu pobegnil, Veseliču, ki je sedel na sprednjem desnem sedežu, je policist ukazal, naj miruje in položi roke na armaturno ploščo ter izstopi. Ta pa je začel kričati, kriliti z rokami in nogami ter ga brcnil v roko. Potrebna sta bila dva moža postave, da sta ga obvladala.

Grm, obtožen dveh tatvin, je na sodišču kaznivi dejanji priznal. Dobil je leto in tri mesece zapora. Preklicali pa so mu tudi že izrečeno pogojno obsodbo tudi zaradi velike tatvine, tako da je na koncu dobil leto in devet mesecev. Šarkezi je, nasprotno, vpletenost v kraji zanikal. Sicer je bil v passatu, ko so ga policisti ustavili, a tisti čas, ko so mu očitali, da je vlamljal, je bil, kot se je zagovarjal, s sinom v bolnišnici. A sodnika ni prepričal in obsojen je bil na leto in dva meseca. Bromše je menil, da je dokazov za krivdo dovolj, na primer solzivec, ki ga je hranil v hlačnem žepu. Gre za pogosto opremo vlomilcev, ki jo uporabijo, če jih pri nečednih dejanjih kdo zaloti. Šarkezi je imel sicer že večkrat opravka s sodiščem, vendar so kazni zaradi preteka časa že izbrisane, zato je veljal za nekaznovanega.

V strahu pred izgubo vozniške

Kosec in Veselič sta tatvini priznala, da bi se upirala policistom, pa sta odločno zanikala. Nasprotno, bila naj bi pravzaprav njihovi žrtvi. Zagovarjala sta se, da nista vedela, da jih ustavlja policija, češ da vozila niso bila označena. Modre luči naj bi dali na vozila šele po tem, ko so kraj zavarovali s policijskimi trakovi. Trdila sta tudi, da so jih skušali zriniti s ceste, nato pa še pretepli, čeprav se niso upirali. Kosec je razlagal, da je avto poskušal obrniti zato, ker je pred tem pil po lokalih in se je bal, da bo ostal brez vozniške. Toda sodnik Tomaž Bromše ni podvomil o tem, da je skušal zbežati, da v avtu ne bi našli dokazov o vlomih. V njih so namreč prevažali nakradeno pa tudi vlomilsko orodje.

Kosec doslej še ni bil kaznovan. Sodišče je pri višini kazni upoštevalo, da je ob srečanju s policisti pokazal izjemno odločenost, vztrajnost in predrznost. Za nadaljevano kaznivo dejanje tatvine je dobil leto in en mesec zapora, za preprečitev uradnega dejanja uradni osebi pa leto in tri mesece. Enotno kazen je Bromše odmeril na dve leti in tri mesece. Veselič pa je bil v preteklosti že večkrat kaznovan, tudi zaradi tatvin in kaznivega dejanja napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti. Za tatvini je dobil leto in tri mesece, za incident s policijo pa deset mesecev. Preklicali so mu tudi pogojno kazen zaradi tatvine, predlani je bil obsojen zaradi tatvine na tri mesece zapora s triletno preizkusno dobo. Enotna kazen znaša dve leti in tri mesece, vendar sodba še ni pravnomočna.