Po vrtovih v tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. O njem smo pisali že pred nekaj leti, ampak jed je v tem času kot naročena in bi bilo škoda, da se nanjo ne bi spomnili večkrat. Izvira iz Provanse in Nice, torej z jugovzhoda Francije, njeno ime pa pomeni nekaj takšnega kot nametanka, pretresenka. Glavne sestavine izvirne oblike jedi so paradižnik, česen, čebula, bučke in jajčevci, ki v tem času zorijo kot za stavo, papriko pa so ji dodali pozneje, saj so jed poznali, še preden so evropski morjeplovci naleteli na Ameriko. Ratatouille, kot se imenuje v izvirniku, je izjemno priljubljena francoska jed oziroma priloga k težjim jedem, pri kateri je najpomembnejša pisana izbira zelenjave, med katero nikakor ne sme manjkati veliko čebule in česna. Zlasti slednji med Provansalci velja kot najpomembnejša sestavina. Pripravimo ga lahko na preprostejši način, brez umetelnega zlaganja, ampak tokrat vam ponujamo recept za nekoliko zapletenejši način, ki bo s svojo slikovito podobo navdušil ob vsaki jedi z žara, enako pa se bo izkazal tudi s testeninami ali polento.