Kljub napredovanju tehnologije je občutenje dotika za ljudi s protetično roko običajno bolj iluzija kot resničnost. Revolucionarna robotska roka, ki jo je podjetje Mobius Bionics razvilo v sodelovanju z univerzo v Utahu, uporabnikom povrne zmožnost uporabe roke in tudi občutenja dotika. To so dosegli s stimulacijo perifernega živčevja. Robotska roka s pošiljanjem primernih signalov v možgane posnema občutenje, običajno za človeško roko. Da proces pošiljanja signalov posameznikovemu živčnemu sistemu deluje, je uporabljen vsadek v velikosti aspirina, ki senzorne informacije posreduje robotski roki in možganom, piše portal Popular mechanics.

Revolucionarno roko so raziskovalci poimenovali kar Luke, kar je poklon liku iz Vojne zvezd Luku Skywalkerju, ki je desno roko izgubil v boju z Darthom Vaderjem.

Robotska roka omogoča veliko različnih gibov

Živci ob amputiranem delu posameznikove roke so z robotsko roko povezani prek elektrod. Ko posameznik želi premakniti roko, ji njegovi možgani prek elektrod pošljejo signal za premik. Strokovnjaki, ki so roko razvili, pravijo, da je proces premika podoben premikanju človeške roke, le da morajo osebe z amputirano roko na premik zavestno pomisliti in se nanj močno osredotočiti.

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Science Robotics, so zapisali, da je pri tej robotski roki uporabljen biomimetični odziv, ki uporabniku omogoča, da predmete ob dotiku identificira mnogo hitreje kot pri uporabi običajnih algoritmov. S to robotsko roko lahko uporabnik naredi veliko različnih gibov, eden od njih je že olupil banano, utrgal grozd in stisnil ženino roko, piše portal Science Alert. Robotska roka je zaenkrat naprodaj v ZDA.