Mestna svetnica Asta Vrečko je na Mestno občino Ljubljana pred kratkim naslovila predlog o oglaševanju posvojitev živali iz Zavetišča Ljubljana. To deluje v sklopu ljubljanskega živalskega vrta ter skrbi za zapuščene in izgubljene domače živali, predvsem pse in mačke. »Predlagamo, da bi s primernim oglaševanjem javnost spodbudili k odgovornejšemu lastništvu in tehtnemu premisleku ob morebitnem nakupu živali,« je zapisala v pobudi in kot zgled navedla hrvaško mesto Varaždin. »Podjetje Čistoća Varaždin je lep zgled odgovornega odnosa do živali. V okviru akcije za posvojitev živali so opremili vozila za odvoz odpadkov s promocijskimi oglasi, ki sporočajo, naj se ljudje namesto za nakup odločijo za posvojitev.«

Varaždinska Čistoća se je h kampanji Ljubav se ne kupuje (Ljubezen se ne kupuje), ki jo je opazila Vrečkova, pridružila samoiniciativno in svoje tovornjake oblepila z oglasi in fotografijami živali iz zavetišča. Da v podjetju živijo za živali, dokazujejo tudi na delovnem mestu. Njihov običajen dan v službi namreč poteka v družbi treh psov in približno 20 mačk, za katere skrbijo.

Zavetišče Ljubljana v sodelovanju z LPP

Varaždin je sicer predpisal trajno sterilizacijo ter napovedal subvencioniranje kastracij in promocijo posvojitev, da bi bilo živali, ki pristanejo v zavetišču, vse manj. Pridružila so se mu tudi nekatera druga mesta varaždinske občine. Majhne korake naprej dela tudi Ljubljana. Zavetišče Ljubljana se je odločilo, da bo pobudi mestne svetnice prisluhnilo, in s podjetjem Media Bus že pripravlja oglas na zunanji površini mestnega avtobusa. Ta bo zajemal pomen sterilizacije in kastracije oziroma skrbništva, promoviral posvojitev pred nakupom in predstavil projekt prostoživeče mačke.

Kot je povedala Barbara Mihelič, direktorica ZOO Ljubljana, želijo z oglasom vzpodbuditi skrbnike živali tudi k temu, da vsako pogrešanje živali čim prej sporočijo zavetišču oziroma storijo vse, da žival čim prej najdejo in vrnejo domov. Ozaveščevalno sporočilo bo, dodaja, vsebovalo še opozorilo, da naj lastniki svojih živali ne puščajo brez nadzora, da si ne prisvojijo najdenih živali in se ne odločajo za spletni nakup živali, s katerim pogosto podpirajo nezakonito trgovino z mladiči, ampak naj raje posvojijo žival iz zavetišča. O vsem tem bo ljubljanski živalski vrt ozaveščal tudi na zaslonih v mestnih avtobusih.

To pa ni edina dobra novica za zapuščene živali. Mestna občina Ljubljana namreč gradi novo zavetišče, prva faza gradnje bo končana jeseni. Stalo bo na območju nekdanje goveje farme Ljubljanskih mlekarn, namenjeno pa bo tudi obravnavi širše problematike odgovornega skrbništva, dobrobiti hišnih živali in izobraževanju strokovnih kadrov.