Kot kaže, se med poplavo komercialnih oglasov, ki jih je mogoče videti v mestu, obeta še en, ki pa bo imel drugačen cilj. Spodbujal bo k odgovornemu ravnanju z živalmi.

Mestna svetnica Asta Vrečko je v imenu svetniškega kluba Levica na župana Zorana Jankovića naslovila pobudo, naj zavetišče za zapuščene živali, ki deluje pod okriljem Živalskega vrta Ljubljana, z oglaševanjem javnost spodbudi k odgovornejšemu lastništvu in tehtnemu premisleku o morebitnem nakupu živali. »Podjetje Čistoča Varaždin je lep zgled odgovornega odnosa do živali. V okviru akcije za posvojitev živali so opremili vozila za odvoz odpadkov s promocijskimi oglasi, ki sporočajo, naj se ljudje namesto za nakup odločijo za posvojitev. V svetniškem klubu Levica menimo, da je to lep primer družbeno odgovornega podjetja, ki z nekomercialnim oglaševanjem učinkovito nagovarja ciljno populacijo,« je zapisala. Eden od ciljev takšnega osveščanja bi bil, da bi brezdomne živali dobile topel in varen dom.

Oglas na mestnem avtobusu

Na pobudo je odgovorila direktorica Živalskega vrta Ljubljana Barbara Mihelič, ki se z idejo strinja, izvedba pa bo očitno nekoliko drugačna, kot jo predlaga Levica. Zapisala je namreč, da je že v pripravi oglas, ki bo mesto dobil na zunanji površini enega mestnega avtobusa. »Oglas bo zajemal pomen sterilizacije in kastracije oziroma odgovornega skrbništva, promoviral posvojitev pred nakupom in predstavil projekt prostoživeče mačke,« je zapisala in dodala, da želijo na ta način skrbnike živali spodbuditi tudi, naj vsako pogrešanje živali čim prej prijavijo zavetišču oziroma storijo vse, da se žival čim prej najde ter vrne domov.

Poleg tega bo sporočilo vsebovalo še opozorilo, naj lastniki živali ne puščajo brez nadzora, naj si najdenih živali ne prisvojijo, ampak s pomočjo zavetišča skušajo najti skrbnika. Pa tudi naj se ne odločajo za spletni nakup, ker s tem, kot pravi Barbara Mihelič, mnogokrat podpirajo nelegalno trgovino predvsem s pasjimi mladiči. Kot meni direktorica živalskega vrta, se je bolje odločiti za posvojitev iz zavetišča. Poleg tega napoveduje, da bodo takšne vsebine pripravili tudi za prikazovalnike monitorje v mestnih avtobusih. Barbara Mihelič je napovedala še, da bo prva faza gradnje novega zavetišča končana letos jeseni. aro