Navalni v zaporu prestaja zaporno kazen zaradi organiziranja protesta, ki so ga oblasti v Moskvi prepovedale. Njegova predstavnica za javnost Kira Jarmiš je že v nedeljo povedala, da Navalni v bolnišnici prejema zdravila za več alergičnih reakcij.

»Zaenkrat še ne moremo trditi, da je bila njegova koža izpostavljena toksični substanci, ki bi jo podtaknila neznana oseba,« je za medije povedala Navalnijeva osebna zdravnica Anastasija Vasilijeva. Sporočila je še, da je skupaj s kolegom, ki je tudi aktivistov zdravnik, hotela obiskati Navalnega v bolnišnici v Moskvi, kjer se zdravi, a ji niso dovolili, da bi ga pregledala, iz sobe so jo poslali kmalu zatem, ko je vstopila vanjo.

Po navedbah Vasiljeve, okulistke, ki je Navalnega zdravila po napadu s kemikalijami leta 2017, glede na simptome domneva, da ima aktivist hudo vnetje roženice ter veznice. Imel naj bi tudi dermatitis in poškodbe kože. »Trenutno se zelo bojim za njegovo desno oko, ki smo ga komaj rešili,« je še zapisala.

Po poročanju nemškega Deutsche Welle primer spominja na domnevno zastrupitev aktivista Pussy Riot Pjotra Verzilova. 31-letnika, ki ima kanadsko in rusko državljanstvo, so septembra lani prepeljali v bolnišnico v Moskvi, potem ko je začasno izgubil vid in ni mogel govoriti. Po zdravljenju v Nemčiji in petmesečni rehabilitaciji v Izraelu se je letos vrnil v Rusijo.

Navalni je trenutno še vedno v bolnišnici na oddelku, ki je pod nadzorom policistov.