Mednarodna organizacija kriminalistične policije (Interpol) bo jutri na konferenci v Dubaju izbirala novega predsednika, potem ko so prejšnjega zadržali doma na Kitajskem zaradi obtožb o prejemanju podkupnin. Kandidata sta dva, vršilec dolžnosti predsednika, Južnokorejec Kim Yong Jang, ter aktualni podpredsednik, Rus Aleksander Prokopčuk. Okoli kandidature slednjega pa se je razvila glasna polemika med Rusijo in njenimi kritiki, ki trdijo, da bi Kremelj predsedniški položaj v Interpolu izkoristil za pregon političnih nasprotnikov. V Moskvi to označujejo za nesmisel, saj ima pravo moč v organizaciji generalni sekretar, kar je trenutno Nemec Jürgen Stock.

»Kot bi dali lisico v kokošnjak«

To, da tudi volitve predsednika Interpola spremljajo mednarodne polemike na tako visoki ravni, kaže, kako obremenjeni so odnosi Rusije in nekaterih zahodnih držav. Danes se je oglasil ameriški zunanji minister Mike Pompeo in dejal, da ZDA podpirajo Kima, podobno so sporočili z britanskega zunanjega ministrstva. S posebno izjavo so se oglasili štirje ameriški senatorji iz obeh strank, rekoč, da bi bilo imenovanje Prokopčuka na predsedniški položaj Interpola »kot če bi dali lisico na čelo kokošnjaka«. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je senatorje obtožil, da se vmešavajo v volilni proces. Rusko notranje ministrstvo pa je obtožilo zahodne medije, da politizirajo volitve, potem ko je britanski The Times pred nekaj dnevi zapisal, da je Prokopčuk favorit za prevzem položaja.

Kritiki Rusije pravijo, da je v preteklosti zlorabljala Interpolov sistem mednarodnega pripornega naloga za lov na politično opozicijo. Najbolj znani ruski opozicijski politik Aleksej Navalni trdi, da se je to zgodilo ljudem iz njegovega kroga. »Mislim, da izvolitev ruskega kandidata ne bo prispevala k zmanjšanju teh kršitev,« je zapisal na twitterju. S podobno kritiko se je oglasil britanski finančnik Bill Browder, ki so ga v Španiji na kratko pridržali zaradi ruske tiralice. Njegov davčni svetovalec Sergej Magnitski je leta 2009 umrl v ruskem zaporu, potem ko je predstavnike oblasti obtožil velike davčne prevare. V ameriškem kongresu so po Magnitskem poimenovali zakon, ki je uvedel sankcije proti Rusiji.

Interpol novega predsednika izbira za čas do leta 2020, kolikor bi trajal mandat Kitajca Menga Hongweia. Slednjega so septembra pridržali, ko je odpotoval domov, in naknadno sporočili, da je obtožen sprejemanja podkupnin, po mnenju opazovalcev pa se je verjetno nekako zameril oblastem v Pekingu.