Policija je danes odobrila mirujoč protest v parku mesta in hkrati prepovedala pohod skozi mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do današnjih protestov prihaja dan kasneje, ko je policije proti protestnikom uporabila gumijevke in solzivec. Številni protestniki so danes vzklikali gesli, kot sta Dol z zlobnim zakonom in Prilij olja, kar je kitajski izraz za vzpodbudo. Protestov se udeležujejo ljudje vseh starosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodaja, da današnje proteste spremlja minimalno število policistov, njihovo število pa bi se lahko čez dan okrepilo.

Hongkong že več kot mesec dni pretresajo množični in večinoma mirni protestni shodi, prišlo pa je tudi do nekaj nasilnih spopadov med protestniki in policijo. Shode je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Sčasoma so protestniki oblikovali tudi ostale zahteve, kot so demokratične reforme, splošna volilna pravica in večje svoboščine. Protestirajo tudi proti dosedanjemu nasilju nad protestniki.

Hongkong je nekdanja britanska kolonija, ki je leta 1997 postala administrativno območje Kitajske, a ji je bila v skupni deklaraciji zagotovljena avtonomija vse do leta 2047. Številni prebivalci oz. protestniki menijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih napadene.