Policija je solzivec uporabila na več območjih. Protestniki blizu naselja Nam Pin Wai so se uprli z dežniki in ščiti, na nekaterih drugih območjih pa so postavili celo barikade, da bi preprečili napredovanje policije.

Kljub solzivcu številni protestniki vztrajajo, saj so opremljeni tako z vodo in zalogami prve pomoči kot tudi s čeladami in plinskimi maskami. Policija je medtem izdala opozorilo, da se razmere v Yuen Longu poslabšujejo.

Hongkong že več kot mesec dni pretresajo množični in večinoma mirni protestni shodi, prišlo pa je tudi do nekaj nasilnih soočenj protestnikov in policije. Shode je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Sčasoma so protestniki oblikovali tudi ostale zahteve, kot so demokratične reforme, splošna volilna pravica in večje svoboščine.

Danes pa so na shodu opozorili na nasilje po nedeljskih demonstracijah, na katerih je protestnike v četrti Yuen Long napadla skupina okoli sto zamaskiranih nasilnežev. Moški v belih majicah so namreč tedaj s kovinskimi in lesenimi palicami pretepali protestnike in novinarje na tamkajšnji postaji in na vlakih ter ranili 45 ljudi. Kdo so bili pretepači, ni jasno, so se pa pojavili sumi, da bi lahko bili moški člani kitajske mafije oz. triade.

Številni so bili kritični do počasnega odziva policije, ki je potrebovala več kot eno uro, da je prišla na prizorišče in ni aretirala nasilnih moških, ki so bili še vedno v bližini postaje.

»Današnji protesti so uperjeni tako proti policiji kot proti mafiji. Prejšnji teden je bilo napadenih veliko ljudi in policija nam ni prišla na pomoč. Čakali smo celo uro, preden so prišli policisti. To je nesprejemljivo,« je danes povedal eden od udeležencev shoda.

Hongkong je nekdanja britanska kolonija, ki je leta 1997 postala administrativno območje Kitajske, a ji je bila v skupni deklaraciji zagotovljena avtonomija vse do leta 2047. Številni prebivalci oz. protestniki pa se bojijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih napadene.