Več kot 2000 akademikov s turških in tujih univerz je v začetku leta 2016 podpisalo peticijo, v kateri so obsodili »masaker« nad civilisti s strani turških varnostnih sil med operacijami proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) na večinsko kurdskem jugovzhodu države.

Ustavno sodišče je obravnavalo pritožbo devetih obsojenih v tej zadevi in z manjšo večino odločilo, da so jim kršili pravico do svobode izražanja. Ukazalo je ponovna sojenje in kompenzacijo v višini 9000 lir (okoli 1400 evrov). Odločitev bodo posredovali tudi vsem nižjim sodiščem, da bi s tem preprečili nadaljnje kršitve.

»To je dobrodošla novica, za katero je bil že skrajni čas,« je dejala Emma Sinclair-Webb iz nevladne organizacije Human Rights Watch. Po njenem prepričanju akademikom zaradi podpisa peticije sploh ne bi smeli soditi. »Na dolgi rok upamo, da bodo vse oprostili,« je dodala za AFP.

S peticijo so takrat razjezili turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Med podpisniki je sicer tudi slovenski filozof Slavoj Žižek. Peticijo so sprožili, potem ko je poleti 2015 propadlo premirje med PKK in turško vojsko. Spopadi na jugovzhodu države so se okrepili, Ankara pa je v številnih predelih uveljavila policijsko uro.