Da je služba pravosodnih policistov nevarna, sta znova pokazala sredina napada nanje v zaporu na Dobu. V prvem primeru je obsojenec policista že zjutraj napadel, ko mu je ta skušal odvzeti računalnik, motiv za drug, večerni napad je trenutno še neznan. Zapornik je namreč najprej sprožil poziv v sobi, ko se je nanj odzval policist, ga je najprej odrinil z vrati, nato ga skušal še napasti z vilicami, pri čemer ga je lažje poškodoval.

Napada sta se pripetila v prvem, strožje varovanem oddelku. Napadalca so obvladali s pomočjo prisilnih sredstev ter ju namestili v posebni prostor, da se umirita. V njem sta lahko do 12 ur, v posebnih primerih, če se napadalec še vedno ni povsem umiril in ostaja nevaren tako zase kot za druge, ga lahko v prostoru zadržijo do največ tri dni. Eden od policistov se je dan po napadu vrnil na delo, drugi, tarča napada z vilico, je še na bolniški. »Znašel se je v zelo stresni situaciji, doživel je šok. Med poškodbami je nekaj odrgnin, slabo mu je bilo tudi zaradi uporabe plinskega razpršilca med obvladovanjem napadalca. Želimo mu čim hitrejše okrevanje,« je pojasnila vodja zavoda za prestajanje zapora na Dobu pri Mirni Lidija Pezdir Ristič, ki pa pred analizo celotnega dogodka več podrobnosti ni želela razkriti.

Lažje poškodovan tudi napadalec

Pojasnila je le, da so nekatera medijska poročanja o prisotnosti »pripravnika« pri večernem napadu napačna. »Gre za na novo zaposlenega pravosodnega policista, ki je bil tisti dan res v službi, a pri napadu ni bil prisoten,« je povedala Pezdir Rističeva. Dodala je še, da napadalec z vilico prestaja kazen zaradi uboja ter tako ni ne potrdila ne zanikala neuradnih informacij POP TV, da je ta ubil svojega očima. Včeraj tudi še ni mogla komentirati, ali je bil v času napada pod vplivom drog. »Vzroka še ne poznamo, se je pa aktivno upiral. Policisti so uporabili kar nekaj moči, da so ga obvladali,« je opisala večerni incident. Pri tem je bil napadalec lažje poškodovan, zdravnik ga je po pregledu poslal v novomeško bolnišnico, od koder se je na Dob vrnil že v četrtek popoldan.

Da sta se napada pripetila na isti dan, je naključje, takšne dogodke je težko predvideti. Nanje vplivajo različni dejavniki, denimo zloraba drog, osebnostne značilnosti posameznika, objektivni dejavniki kot je recimo vročina, je naštela vodja zavoda. Prostori brez klim a z ventilatorji so poleti namreč vroči in soparni, kar lahko vpliva na obnašanje zaprtih. Izredna dogodka so kot sum napada na uradno osebo že prijavili policiji, v obeh primerih pa podali še predlog za interni disciplinski postopek. Največkrat izrečeni kazni sta 14-dnevna samica brez pravice do dela ali pa 21-dnevna samica s pravico do dela. Razmišljajo še, da bi enega od napadalcev zaradi varnosti premestili v zapor na Povšetovi v Ljubljani.

Kadrovska podhranjenost

»Takšne dogodke zelo obžalujemo, a so del našega vsakdana. Delamo z različnimi obsojenci, z različnimi ljudmi, ki imajo takšne ali drugačne težave,« je pojasnila vodja zapora. Analiza vsakega od takih dogodkov je pomembna, saj lahko le tako v nadaljevanju stvari izvajajo na čim bolj varen način. »Gre za odgovorno delo,« je poudarila in še enkrat izpostavila splošno kadrovsko stisko. Na Dobu bi namreč po grobi oceni potrebovali najmanj 20 dodatnih pravosodnih policistov, saj jih trenutno samo 145 bdi nad 596 zaporniki. Zavod ima sicer kapaciteto za 540 zapornikov. Pezdir Rističeva je opozorila, da se s pomanjkanjem policistov spopadajo že dlje časa, da ti pridelajo ogromno število nadur ter da morajo zaradi tega večkrat odpovedati spremstva izven zavoda.

Poleg omenjenih dveh napadov se je letos na Dobu zgodil še eden in sicer januarja, ko je pravosodnega policista zaradi začasnega odvzema računalnika z nožem jedilnega pribora napadel in v hrbet dvakrat zabodel Samo Tadin. Ta zaradi umora in poskusa umora policistov na Ižanski cesti leta 2015 prestaja 30-letno zaporno kazen. Po napadu so Tadina premestili na Povšetovo.