28-letni Abdullah Chaarani, 26-letni Ahmed Mohamed in 30-letni Hatim Moukhaiber so bili spoznani za krive terorističnega dejanja maja letos. Sodišče v Victoriji jim je danes izreklo kazen.

Mohamed in Charani sta bila obsojena na po 22 let zapora, za predčasno izpustitev pa bosta lahko zaprosila po 17 letih za zapahi. Moukhaiber je bil obsojen na 16 let zapora, z možnostjo, da lahko zaprosi za predčasno izpustitev po 12 letih prestane zaporne kazni.

Sodnik Andrew Tinney je ob izreku kazni poudaril, da je so bili motivi obsojenih za "gnusno dejanje sovraštvo, nestrpnost in zloba". Dodal je, da je šlo za napad na versko svobodo, ki ga je težko opravičiti.

Mošeja je bila v požaru v celoti uničena. Pred požarom so na steno mošeje napisali Islamska država.

Mohamed in Chaarani sta poskušala mošejo zažgati že mesec pred požarom, a jima je to uspelo šele v drugem poskusu ob pomoči Moukhaibera. Lani je bila dvojica že obsojena zaradi načrtovanja terorističnega napada ob božiču 2016, dva tedna po napadu na mošejo.

Med sodnim procesom sta Mohamed in Moukhaiber zanikala vpletenost v požig mošeje, Chaarani je sodelovanje priznal, a dejal, da ni šlo za teroristično dejanje, pač pa "za znak podpore sunitskemu islamu".