Kar devetnajstih premoženjskih kaznivih dejanj, od tatvin do goljufij, policisti sumijo 38-letnega Trboveljčana. Izvršil jih je v rekordno kratkem času, od 30. junija do 10. julija letos, in sicer na območju piranske občine – v Luciji, Fiesi in Pacugu. Med policijsko preiskavo so ga prepoznali tako oškodovanci kot priče.

Kot je sporočila Anita Leskovec s Policijske uprave Koper, je med drugim iz stanovanja v Luciji ukradel dve denarnici, v katerih so bili denar in dokumenti. Nato je, prav tako v Luciji, izmaknil še nezaklenjeno moško gorsko kolo. Pozneje je z ukradenimi bančnimi karticami poskušal opraviti dvige na štirih bankomatih, vendar mu k sreči ni uspelo. Je pa z eno od ukradenih kartic opravil več nakupov v različnih trgovinah, gostilnah in trafikah na območju Portoroža, Lucije in Kopra, skupno je na ta način zapravil nekaj več kot 800 evrov. Kolo je odvrgel – našli so ga zapuščenega in nepoškodovanega ter ga vrnili lastniku.

Presenetil ju je med spanjem

Iz hotela v Fiesi je uslužbenki ukradel torbico, v kateri so bili denarnica z dokumenti, gotovina, bančna kartica, mobilni telefon in drugi osebni predmeti. Denar je shranil, nad drugim pa očitno ni bil preveč navdušen, zato je vse skupaj odvrgel. Še prej je poskušal dvigniti gotovino, vendar mu tudi tokrat ni uspelo. Sedmega julija so policisti dolgoprstneža vendarle izsledili in mu odvzeli prostost. Vse skupaj je priznal in tudi razkril, kam je odvrgel nekatere ukradene predmete. Ko so postopek končali, so ga izpustili.

Toda iz te izkušnje se ni prav nič naučil. Samo dva dni pozneje je namreč zagrešil štiri izjemno predrzne tatvine. Vlomil je v počitniški dom v Fiesi, in sicer v sobo, v kateri sta medtem spali dve gostji. Hrup ju je prebudil in 38-letnik je pobegnil. Zatem se je pritihotapil še v eno sobo, ki je bila na njegovo srečo prazna. Odnesel je nekaj denarja in bančne kartice, ki jih je pozneje vrnil. Še isti dan je iz športne dvorane v Pacugu izmaknil 20 evrov, nato pa predrzno vstopil še v počitniško hiško in si začel obuvati tuje športne copate. Lastnik obutve ga je zalotil, možakar pa je se je začel izgovarjati in mu copate vrnil. Izročil mu je tudi bankovec za 20 evrov in priznal, da ga je ukradel v dvorani.

Sledili usmeritvam tožilstva

Še isti večer so mu policisti prišli na sled in mu ponovno odvzeli prostost. Njihove evidence so razkrile, da gre za starega znanca mož v modrem, povratnika premoženjskih kaznivih dejanj, saj je bilo zoper njega po državi vloženih kar nekaj kazenskih ovadb. Piranski policisti so torej dodal novo, dokaj obsežno ovadbo, in sicer mu očitajo velike tatvine, storjene na posebej predrzen način, običajne velike in male tatvine ter goljufije.

Kot je sporočila Leskovčeva, je bilo po končanih policijskih postopkih s primerom seznanjeno koprsko tožilstvo. Na podlagi tožilskih usmeritev so ovadbo vložili po redni poti. Osumljenca torej niso privedli pred preiskovalnega sodnika, ampak so ga izpustili na prostost. mfr