»Vse življenje sem živel v hiši v naselju Lisce. Tam je moja hiša, ki je tudi v lasti sestre, ki pa živi v Nemčiji. Hiša je velika, k njej sodijo še trije objekti z dvema garažama in dvema kletema, zemljišča je okoli 18.000 kvadratnih metrov. To je bila vseskozi manjša urejena kmetija z vinogradom, okrog je bilo tudi veliko sadnega drevja,« začne pripoved Marijan Jelen, ki po možganski kapi, ki ga je zadela lani avgusta, živi v Slovenj Gradcu s svojo zunajzakonsko partnerico. Po kapi si je opomogel, a je ostal invalid, večinoma je na invalidskem vozičku ali pa si pri hoji pomaga z berglami, na soncu ne sme biti.

Med podrtimi drevesi tudi družinska lipa

»Hiše ne morem več vzdrževati, zato sem se odločil, da jo prodam. Našel sem že kupca, ki je bil za vse pripravljen plačati 130.000 evrov. Od tega je že nakazal 50.000 evrov are. A ko sem pred dvema mesecema skupaj s kupcem in še dvema najetima delavcema, ki sem jima plačal, da bi zorala njivo, obrezala drevesa in očistila vinograd, prišel v Lisce, me je skoraj ponovno zadela kap. Nisem mogel verjeti očem, ko sem videl, da je nekdanja pešpot asfaltirana, ob njej pa je zrasel 'berlinski' zid,« pove Jelen. Še bolj zgrožen je bil, ko je ugotovil, da so delavci, ki so polagali asfalt, tega položili tako, da ni mogoče več odpreti garažnih vrat, ni pa mogoče zapeljati niti na parcelo, do vinograda, do koder se je dalo s pešpoti prej zapeljati s traktorjem. »Ob tem so mi podrli tudi nekaj dreves. Dva hrasta, nekaj jablan, češnje in tudi družinsko lipo,« našteva Jelen ob našem obisku. Najhuje pa je, da se je kupec, ko je to videl, odločil, da hiše ne bo kupil. »Seveda sem mu moral 50.000 že nakazanih evrov vrniti. Rekel pa je, da naj ga spet pokličem, če bo vse povrnjeno v prvotno stanje,« pove Jelen.

Obljuba, da bo vrnjeno v prvotno stanje

Marijan Jelen se je najprej obrnil na odvetnika, ki je zoper njegovega soseda vložil tožbo, in tudi na celjsko občino, ker je lastnica omenjene ceste. Od soseda terja, da vse povrne v prvotno stanje. Da je cesta res občinska, nam je potrdila Mojca Grušovnik, predstavnica za odnose z javnostmi na Mestni občini Celje. Po našem poizvedovanju je povedala, da so si njihovi uslužbenci stanje na terenu ogledali. »Ugotovili so, da je Jelenov sosed razširil in asfaltiral občinsko cesto, pri tem pa poslabšal dovoz do Jelenove nepremičnine. Po posredovanju strokovne službe je obljubil, da mu bo v najkrajšem možnem času omogočil dostop do njegove nepremičnine. In povrnil stanje, kot je bilo pred gradbenim posegom. Projekte za popravilo je že naročil,« odgovarja Grušovnikova. Soseda nam žal ni uspelo priklicati, Marijan Jelen pa upa, da bo sosed držal besedo, ki jo je dal občinskim službam.