Skoraj tri ure je na celjskem sodišču trajal predobravnavni narok, na katerem je sodnica Mojca Turinek zaslišala tri priče, stanujoče na Zabretovi v Ljubljani. Zanimala jo je hišna preiskava, ki je tam potekala konec maja lani in so jo na podlagi odredbe in usmeritev tožilstva opravili celjski kriminalisti v sodelovanju z generalno policijsko upravo in kriminalisti iz Ljubljane in Maribora.

Droga v sestrinem stanovanju

»Meni se je takrat, ko sem zagledala ramba s puško v rokah, naredila tema. Prav ničesar se ne spomnim. Se mi zdi pa zamalo, da so mi kar vdrli v stanovanje, saj nismo nobena kriminalna združba,« je izjavila Marija Ana Pajsar. Z rambom je seveda mislila na policiste, ki so njenega vnuka Aljošo Pajsarja takrat tudi vklenili in pridržali, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor, v katerem je še danes. Krivde za očitano posedovanje in razpečevanje droge, s katero naj bi združba zalagala odvisnike na Celjskem in Mariborskem, vsaj 75 naj bi jih bilo, ni priznal. A so drogo med hišno preiskavo našli, in to v stanovanju njegove sestre, ki naj bi živela v ločeni bivalni enoti sicer enodružinske hiše. Kot je povedala na sodišču, potrdila pa je tudi babica, brat ključa njenega stanovanja ni imel. Poudarila je tudi, da je k njej prihajal zelo poredko ali sploh ne, medtem, ko je njen zunajzakonski partner dejal, da je občasno prišel na kavo, ob praznikih tudi na kosilo.

Pajsarjev odvetnik Blaž Tomažin Bolcar je sicer že na začetku predobravnavnega naroka zahteval izločitev vseh dokazov, ki naj bi bili pridobljeni med hišno preiskavo, češ da je bila ta nezakonita. Člani družine namreč trdijo, da jim takrat, ko so vdrli k njim, nihče ni pojasnil, za kaj pravzaprav gre. Pajsarjeva babica pa naj bi to, kaj so počeli in kam so odpeljali vklenjenega vnuka, izvedela šele naslednji dan, ko je poklicala na policijsko postajo Ljubljana Moste. Še več, razburjala se je, da so ji policisti razbili tudi vhodna vrata, zato jo je zanimalo, kdo ji bo povrnil škodo.

Zaradi kokaina umrl

Spomnimo, da je bila hišna preiskava pri Pajsarju del obsežne preiskave, povezane z drogo. Hudodelsko združbo so celjski kriminalisti razkrinkali lani, potem ko so osumljence že nekaj mesecev spremljali, tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Za 120 kaznivih dejanj so ovadili osem oseb, starih od 24 do 41 let. Sedmim so odvzeli prostost, za enim pa razpisali iskanje. Po njihovih podatkih je mrežo uličnih preprodajalcev organiziral 40-letni Laščan Agron Berisha, vanjo pa je bilo vključenih najmanj pet ljudi, ki so na širšem območju Celja in Maribora oskrbovali odvisnike s heroinom in kokainom. Najmanj 75 naj bi jih bilo, eden pa je zaradi predoziranja s kokainom umrl. Mesečno naj bi združba s preprodajo kokaina in heroina na drobno zaslužila okoli 150.000 evrov. V sedmih hišnih preiskavah so policisti zasegli dva kilograma heroina, 1,6 kilograma kokaina, kilogram konoplje, tri kilograme snovi za večanje mase drog, 340 sadik konoplje, tri pištole z naboji in okoli 12.800 evrov gotovine.

Pajsarjev zagovornik Tomažin Bolcar je danes dejal, da je prepričan, da je njegov predlog za izločitev zaseženih predmetov v hišni preiskavi utemeljen, saj gre za dve ločeni bivanjski enoti v sicer eni hiši, zato je bila hišna preiskava nezakonita. S tem pa se ne strinja tožilstvo, ki je prepričano, da na podlagi zaslišanih prič ni mogoče sklepati, da obtoženi ne uporablja kar celotne hiše. Sodišče bo svojo odločitev sporočilo pisno.