Amazon kot spletni trgovec igra dvojno vlogo. Izdelke prodaja sam kot trgovec, obenem pa ponuja tudi spletno tržno platformo, prek katere neodvisni ponudniki raznih izdelkov te neposredno prodajajo kupcem.

V tem drugem primeru Amazon po pojasnilih Evropske komisije ves čas zbira podatke o aktivnosti na platformi. Po predhodnem ugotavljanju dejstev, ki so ga opravili strokovnjaki evropskega varuha konkurence, se zdi, da ameriški velikan pri tem uporablja podatke o prodajalcih, njihovih izdelkih in transakcijah, ki so lahko občutljivi pri narekovanju konkurence med ponudniki.

»Evropski potrošniki v vse večji meri nakupujejo prek spleta. Spletna trgovina je okrepila konkurenco med trgovci in prinesla več izbire ter nižje cene. Zagotoviti moramo, da velike spletne platforme teh koristi ne izničijo s protikonkurenčnim delovanjem,« je začetek preiskave proti Amazonu pospremila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki se ji tudi v novi komisiji pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen obeta eden najpomembnejših položajev.

Komisija bo tako v okviru preiskave pregledala standardizirane pogodbe med Amazonom in ponudniki, ki uporabljajo njegovo platformo, v skladu s katerimi ameriški gigant analizira podatke. Še posebej jo bo zanimalo, kako uporaba teh nakopičenih podatkov v vlogi Amazona kot trgovca vpliva na konkurenco v spletni trgovini.

Zanimala jo bo tudi vloga podatkov pri izbiri tistih »srečnih dobitnikov« privilegija, da se uvrstijo v t. i. nakupni okvirček (Buybox) na desni strani spletne strani. Gre za to, da v primerih, ko več ponudnikov prodaja nek izdelek, le eden običajno pristane v tem okvirčku, prek katerega lahko kupci z enim klikom izdelek dodajo v svojo virtualno nakupovalno košarico. Ker se po navedbah komisije velika večina nakupov opravi prek Buybox, je uvrstitev v ta okvirček ključna.

Bruselj lahko Amazon kaznuje v primeru ugotovljenih kršitev

Uvedba preiskave, za dokončanje katere v Bruslju nimajo pravno opredeljenega roka, sicer ne pomeni, da bo komisija proti Amazonu ukrepala. Če pa bo ugotovila kršitve evropske zakonodaje o konkurenci, pa lahko na koncu velikana kaznuje z globo v višini do 10 odstotkov njegovih letnih prihodkov, ki so lani dosegli okoli 200 milijard evrov.

V Amazonu so po poročanju tujih tiskovnih agencij že napovedali, da bodo v preiskavi polno sodelovali. Če se bodo s komisijo dogovorili o ukrepih, s katerimi bodo naslovili skrbi Bruslja, se bodo tako lahko kazni izognili.

Amazon je sicer v EU pod lupo tudi zaradi agresivnih praks davčne optimizacije, s katerimi se izogiba plačevanju davka na dobiček. Evropska komisija je tako jeseni 2017 že odločila, da je Luksemburg ameriškemu velikanu zagotovil nezakonite davčne ugodnosti v vrednosti približno 250 milijonov evrov in državi naložila izterjavo te vsote.