Potem ko so predvsem na račun Gruzije ostali brez soorganizacije evropskega prvenstva 2021, se lahko Slovenci ravno predsedniku njene košarkarske zveze Vladimirju Boisi zahvalijo, da so jim vrata na naslednji šampionat stare celine na široko odprta. Prav nekdanji član Olimpije je namreč v Münchnu danes izžrebal, da bodo slovenski košarkarji kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo odigrali v skupini F, nekaj minut kasneje pa jim za tekmece namenil še na papirju nezahtevne reprezentance Avstrije, Madžarske in Ukrajine.

Aktualni evropski prvaki bodo prvi korak na poti k ubranitvi naslova napravili med 17. in 25. februarjem prihodnje leto, drugič se bodo zbrali med 23. novembrom in 1. decembrom, kvalifikacije pa zaključili med 15. in 23. februarjem 2021. To tudi pomeni, da Slovenija po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo znova ne bo mogla računati na igralce iz lige NBA (Luka Dončić, Vlatko Čančar) kot tudi ne iz evrolige.

»V kvalifikacijah bo vsaka reprezentanca imela svoje izračune, kako priti na evropsko prvenstvo. Mislim, da smo z žrebom lahko zadovoljni, saj smo se izognili Turčiji, Latviji in Italiji. Seveda bo zelo pomembno, v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali. Upam, da bo naša postava bolj konstantna, kot je bila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. S tem bodo bolj konstantne tudi naše igre. Vesel sem dejstva, da bodo Edo Murić, Jaka Blažič in Martin Krampelj igrali doma, obenem pa tudi upam, da se bodo reprezentančnim akcijam odzvali vsi igralci, ki bodo v posameznih oknih na voljo,« se je na žreb kvalifikacijskih skupin za EP v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem odzval Rado Trifunović. Njegovo moštvo pretirano zahtevnega dela vseeno ne bi smelo imeti, saj se bodo na prvenstvo uvrstile po tri reprezentance iz vsake skupine. Da je bil ples kroglic v bavarski prestolnici Sloveniji zelo naklonjen, je sicer prepričan tudi njen nekdanji kapetan Goran Dragić, ki je na twitterju skupino F označil za zelo dobro.

Slovenke se postavljajo v vlogo favoritinj

V Münchnu so tekmice v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo dobile tudi slovenske košarkarice. Te se bodo za nastop v Španiji in Franciji potegovale v skupini A, skupaj z Grčijo, Islandijo in Bolgarijo. »Iskreno povedano od nasprotnic poznam le Grčijo, s katero smo igrali na prvenstvu v Pragi. Kakor koli obrnemo, se moramo postaviti v vlogo favoritinj skupine. Mislim, da je čas, da tudi me začnemo nase prevzemati več pritiska. Do novembra je še veliko časa in verjamem, da z ekipo, ki smo jo imele na zadnjem evropskem prvenstvu, lahko naredimo še korak naprej,« visokih ambicij ne skriva članica slovenske reprezentance Teja Oblak. Slovenke prva tekma čaka 14. novembra letos, ko se bodo doma pomerile z Grčijo, tri dni pozneje pa bodo gostovale v Bolgariji. Reprezentančni okni za igranje kvalifikacijskih tekem bosta sicer še med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021, nastop na prvenstvu pa si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin in pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc.

Kvalifikacije za EP 2021, ženske, skupina A: Slovenija, Grčija, Islandija, Bolgarija, skupina B: Švedska, Črna gora, Izrael, skupina C: Rusija, BiH, Švica, Estonija, skupina D: Italija, Češka, Romunija, Danska, skupina E: Srbija, Turčija, Litva, Albanija, skupina F: Velika Britanija, Belorusija, Poljska, skupina G: Belgija, Ukrajina, Portugalska, Finska, skupina H: Madžarska, Slovaška, Nizozemska, skupina I: Latvija, Hrvaška, Nemčija, Severna Makedonija.

Kvalifikacije za EP 2021, moški, skupina A: zmagovalka turnirja (Slovaška, Ciper in Romunija), Poljska, Izrael, Španija, skupina B: Italija, Severna Makedonija, Estonija, Rusija, skupina C: Češka, Belgija, Litva, zmagovalka turnirja (Albanija, Belorusija in Danska), skupina D: Hrvaška, Turčija, Nizozemska, Švedska, skupina E: Finska, Gruzija, zmagovalka turnirja (Švica, Portugalska in Islandija), Srbija, skupina F: Avstrija, Madžarska, Slovenija, Ukrajina, skupina G: Nemčija, Črna gora, zmagovalka turnirja (Luksemburg, Kosovo in Velika Britanija), Francija, skupina H: Grčija, Latvija, BiH, Bolgarija.