Dodal je, da so to zgolj nove laži in propaganda »nekega verskega režima, ki je v zatonu in je brez idej, kaj naj naredi«. »Njihovo gospodarstvo je mrtvo in bo še slabše. Iran je popolna zmešnjava,« je še zapisal predsednik ZDA.

Iranske oblasti so danes sporočile, da so varnostne agencije razbile vohunsko mrežo ameriške obveščevalne agencije Cia in aretirale 17 ljudi. Nekatere so obsodili na smrt, druge na dolgoletne zaporne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Domnevni vohuni so bili zaposleni kot izvajalci in svetovalci na občutljivih položajih na ekonomskem, jedrskem, infrastrukturnem, vojaškem in kibernetskem področju, so iranski mediji povzeli sporočilo ministrstva za obveščevalne zadeve.

Osumljence so aretirali med marcem 2018 in marcem 2019 ter jih predali pravosodnim organom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsi pridržani so iranski državljani, delovali pa so neodvisno eden od drugega. Nekatere od njih so Američani rekrutirali tako, da so jim v zameno za vohunjenje obljubili vizum za ZDA oz. obnovo vizuma.

Njihova naloga je bila zbiranje tajnih informacij ter izvajanje tehničnih in obveščevalnih operacij na pomembnih in občutljivih položajih z uporabo napredne opreme, je danes na novinarski konferenci pojasnil vodja protiobveščevalne enote na iranskem ministrstvu za obveščevalne zadeve.

Cia se na omenjeno novico ni odzvala. Trumpovo zanikanje je tudi že sprožilo kritike med ameriško obveščevalno srenjo.

»Obstajajo razlogi, zakaj vlada nikoli ne komentira tovrstnih trditev. Naslednjič, ko ne bo odziva na takšne trditve, bo obstajala domneva, da so resnične,« je tvitnil bivši tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Ned Price.