Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj dosegel že drugo veliko politično zmago v treh mesecih, potem ko je njegova stranka Služabnik ljudstva na predčasnih volitvah gladko zmagala. Rezultati vzporednih volitev so ji namenili 44 odstotkov glasov. Ker je skoraj polovica od 450 poslancev izvoljena neposredno, tako da se v parlament uvrsti kandidat, ki v volilnem okrožju dobi največ glasov, ima Zelenski veliko možnosti, da osvoji tudi absolutno večino.

Očitno se je 41-letnemu komiku in igralcu splačala odločitev, da po aprilski zmagi na predsedniških volitvah razpusti vrhovno rado, ker kot politični novinec v njej ni imel nobenega poslanca, in kandidira s svojo novoustanovljeno stranko. Ta nosi ime priljubljene nanizanke, v kateri je Zelenski igral predsednika, dokler ni to po drugem krogu volitev 21. aprila tudi postal, ko je premagal dotedanjega voditelja države Petra Porošenka.

Vzporedne ankete so pokazale, da je drugo mesto osvojila proruska stranka Opozicijska platforma – za življenje z 11,5 odstotka glasov. Eden njenih voditeljev Viktor Medvedčuk se je pred volitvami sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in premierjem Dmitrijem Medvedjevim ter se zavzel za otoplitev odnosov, ki so zaradi ruske priključitve Krima in podpore upornikom na vzhodu Ukrajine zamrznjeni. Zelenski se je pred volitvami sicer zavzel za dialog s Putinom, zavrnil pa možnost koalicije z Opozicijsko platformo.

Tretje mesto so vzporedne volitve namenile Porošenkovi stranki Evropska solidarnost, ki si je to ime nadela šele pred dvema mesecema, da bi bilo bolj privlačno za volilce. Dobila naj bi 8,9 odstotka glasov.

Petodstotni prag naj bi presegli še dve stranki, obe potencialni zaveznici Zelenskega, sploh če njegova stranka v radi ne bo imela absolutne večine. Prva, sicer manj verjetna zaveznica, je stranka Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko s 7,6 odstotka glasov. Druga, bolj verjetna partnerica, pa je nova stranka Glas rockovskega zvezdnika Svatoslava Varačuka, ki mu pravijo tudi ukrajinski Bono. Dobila naj bi 6,3 odstotka glasov.

Za premierja bi imel nepolitičnega ekonomista

Slednja je prav zato, ker je nova in v svojih vrstah noče znanih političnih obrazov, najbolj naravna zaveznica Zelenskega oziroma njegove stranke. Svojo naklonjenost novim imenom je predsednik države nakazal tudi v včerajšnji izjavi ob oddaji glasovnice. Dejal je, da si na premierskem položaju želi nekoga, ki je politični novinec, po izobrazbi pa ekonomski strokovnjak. »Zares si želim, da bi bila ta oseba popolnoma neodvisna, nekdo, ki ni bil še nikoli ne premier ne predsednik parlamenta ne vodja kakšne poslanske skupine,« je dejal in dodal, da svoje stranke ne vidi v koaliciji »z nobeno prejšnjo oblastjo«, kar pod vprašaj postavlja tudi koalicijo s Timošenkovo.

Zelenski je parlamentarne volitve označil za »morda še pomembnejše od predsedniških«, s čimer je tudi spodbujal svoje podpornike k udeležbi. Do četrte ure popoldne je ta po podatkih volilne komisije znašala 36,6 odstotka, volišča pa so se zaprla ob 20. uri. Zelenski upa, da bi z večino lahko uresničil svoj politični program, v katerem sta glavni točki končanje vojne in boj proti korupciji.

Čeprav ima parlament 450 poslancev, pa so jih včeraj volili le 424; 26 jim namreč pripada Krimu in območjem na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih upornikov.