Amandma k zakonu o oblikovanju polavtonomne vlade na Severnem Irskem preprečuje prekinitev dela parlamenta med 9. oktobrom in 18. decembrom. Severna Irska je brez vlade od januarja 2017, zdaj pa potekajo pogovori o ponovni vzpostavitvi oblasti. V amandmaju zahtevajo, da morajo poslanci zasedati brez prekinitve, da bi spremljali napredek v teh pogovorih. Če bo v navedenem obdobju vlada na Severnem Irskem oblikovana, bo prepoved prekinitve dela parlamenta prenehala veljati.

Amandma je podprlo 315 poslancev, proti pa jih je glasovalo 274, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podprlo ga je tudi 17 konservativcev, ki so tako glasovali v nasprotju z navodili vodstva stranke. Med njimi je bila tudi državna sekretarka Margot James, ki je odstopila s položaja.

"To je zelo pomemben amandma, saj premierju pošilja zelo pomembno sporočilo - če nameravate zapreti poslansko zbornico in nas poslati stran do 31. oktobra, parlament ne bo dovolil tega," je po navedbah britanskega BBC povedal predlagatelj amandmaja iz vrst opozicijskih laburistov Hilary Benn.

Johnson bi EU zapustil z ali brez dogovora

Johnson, ki velja za favorita za novega vodjo vladajočih konservativcev in britanske vlade, je namreč že večkrat zatrdil, da ne bo zaprosil za novo preložitev brexita in da je pripravljen EU zapustiti z ali brez dogovora.

Pri tem je dejal, da je na mizi tudi možnost prekinitve dela parlamenta, ki bi mu kot premierju omogočila, da bi t. i. trdi brexit izpeljal, ne da bi o tem glasovali poslanci. Njegov protikandidat Jeremy Hunt pa je to možnost izključil.

Z Downing Streeta so ob tem sporočili, da je odhajajoča premierka Theresa May "globoko razočarana, da več ministrov ni glasovalo". Štirje ministri, med njimi tudi minister za finance Philip Hammond, so se namreč vzdržali glasovanja. "Naslednik premierke bo to zagotovo upošteval pri oblikovanju nove vlade," je sporočil tiskovni predstavnik Mayeve.

Novi vodja britanskih konservativcev, o katerem po pošti odloča 160.000 članov stranke, bo znan 23. julija. Novi vodja stranke bo avtomatično postal premier, potem ko je Mayeva prav zaradi neuspeha z brexitom odstopila s položaja. Ankete kažejo, da se izvolitev obeta Johnsonu, ki je leta 2016 vodil referendumsko kampanjo za brexit.