To vprašanje je razdelilo največjo britansko opozicijsko stranko. Številni volivci laburistov iz delavskega razreda so na referendumu leta 2016 glasovali za izstop iz EU. Večina laburističnih poslancev po drugi strani podpira obstanek v povezavi.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je evroskeptik, se je dolgo časa upiral pritiskom, naj podpre drugi referendum. Popustil je šele, ko so se sindikati, povezani s stranko, v ponedeljek dogovorili, da bi podprli še eno glasovanje.

Laburisti bi zdaj na referendumu podprli obstanek v EU in bi glasovali proti izstopu brez dogovora ali dogovoru, ki bi ga sklenili konservativci. Kaj bi naredili, če bi prevzeli oblast pred izstopom iz unije, pa je odvisno, kakšen dogovor bi dosegli z Brusljem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Johnson in Hunt nasprotujta možnosti drugega referenduma

Stranka je do zdaj zagovarjala politiko, da spoštuje izid referenduma leta 2016, a je kaotično dogajanje okoli izstopanja opogumilo tiste, ki upajo, da bi Velika Britanija ostala v EU.

»Kot demokrati smo laburisti sprejeli izid referenduma leta 2016,« je Corbyn zapisal v elektronskem pismu članom stranke. »V našem manifestu iz leta 2017 smo se tudi zavezali nasprotovanju brexitu brez dogovora in načrtom torijcev glede brexita,« je dodal in pozval prihodnjega premierja, naj skliče splošne volitve.

Premierka Theresa May ta mesec zapušča položaj, ker ji dogovora o ločitvi z EU ni uspelo spraviti skozi parlament. Oba kandidata za njenega naslednika Boris Johnson in Jeremy Hunt sta izjavila, da sta pripravljena 31. oktobra izvesti brexit brez dogovora. Oba prav tako nasprotujeta možnosti drugega referenduma.