»Crknite! Umrite!« je po poročanju japonske televizije med polivanjem tekočine, najverjetneje bencina, okoli studia za animacije v Kjotu kričal osumljenec, nato pa jo prižgal. Bližnji prebivalci so okoli pol enajste ure zvečer slišali glasno eksplozijo, domnevno iz prvega nadstropja, nekateri so poročali o več pokih. »Slišal sem sirene, ki so bile vse bližje. Pogledal sem skozi okno in videl v nebo segajoče plamene,« je za japonsko javno televizijo NHK povedal 16-letni sosed. »Gasilci so ranjene nosili v bližnji park, a se zdi, da jih je bilo premalo,« je dodal o intervenciji.

Gasilci in reševalci že več ur pomagajo poškodovanim, za najmanj 33 ni bilo več upanja. Na desetine naj bi jih bilo ranjenih, kakšnih deset huje.

Gasilci so po petih urah gašenja uspeli pogasiti požar.

41-letnega osumljenca je policija prijela in ga zaradi poškodb odpeljala v bolnišnico. Zakaj naj bi podtaknil požar, jim ni jasno, saj ga še niso uspeli zaslišati.

Japonski premier Šinzo Abe je na twitterju že objavil sožalje družinam žrtev, o požaru pa zapisal, da je »preveč odvraten za komentarje«.

Studio v lasti Kyoto Animation, je znan po produkciji številnih znanih televizijskih animiranih serij, animejev, kot sta K-On in The Melancholy of Haruhi Suzumiya.