Pred petimi leti je slovenska država izgubila dober komisarski položaj, oškodovani pa so bili tudi slovenski uradniki, ki zaradi zamude pri imenovanju komisarja niso bili imenovani na višje položaje v evropski komisiji. »Zato pričakujem, da bodo koalicijski partnerji v odločitvi vlade glede komisarja prepoznali interes Slovenije,« je danes dejal premier Marjan Šarec.

Predsednik vlade je prepričan, da je ministrskemu zboru predstavil pravičen predlog do vseh partnerjev v koaliciji. Pa ne zato, ker med ministri ne bi bilo primernih kandidatov za komisarja. Svoj predlog je utemeljil s pojasnilom, da z njim ne želi povzročiti spora v koaliciji. Zaradi Janeza Lenarčiča ne izključuje povečanih napetosti v koaliciji, a si zaradi tega pretirano ne beli glave, ker pravi, da so koalicije po naravi sinonim za napetosti. »Iskreno menim, da je najbolje, da ne predlagamo strankarskega kandidata, ampak da predsednici evropske komisije Ursuli von der Leyen ponudimo strokovnjaka. Upam, da v vladi ne bo prišlo do preglasovanja. Če pa bomo vendarle glasovali, bodo šteli glasovi. To je demokracija, kjer vedno štejejo glasovi,« je dejal Šarec.

Janez Lenarčič je izbor, ki ga po njegovem prepričanju Slovenija v tem trenutku potrebuje. Pojasnil je, da si je za odločitev vzel veliko časa, o kandidatu za evropskega komisarja je razmišljal od evropskih volitev dalje, na koncu pa je prišel do odločitve, da Slovenija v tem trenutku, predvsem pa glede na sestavo vlade, potrebuje »nevtralnega kandidata«. Šarec je dodal, da sta le stranki LMŠ in SD na evropskih volitvah dosegli dober rezultat s po dvema poslancema v evropskem parlamentu, preostale koalicijske stranke da niso bile uspešne. »Zato ne bi bilo pravično, da bi bil kandidat za komisarja iz katere koli koalicijske stranke,« meni Šarec.

Preslišana Ursula von der Leyen

Možnosti kandidature za Tanjo Fajon (SD) bi se sicer lahko nakazovale v pozivu predsednice komisije, da si želi v prihodnjih dneh dobiti na mizo po dva kandidata, predlogi pa naj bi bili spolno uravnoteženi. Vendar je Šarec za zdaj poziv von der Leynove preslišal. Pojasnil je, da tako in tako večina držav članic EU ne bo predlagala dveh kandidatov. Poleg tega meni, da je za drugega kandidata, ki na koncu ni izbran, krivično, ker ima od kandidature le to, da ga imajo za poraženca in je s tem zgolj etiketiran. Šarec ni naklonjen drugemu imenu, še manj ženskemu, ker pravi, da je Slovenija pred petimi leti že predlagala kandidatko in da so zdaj na vrsti druge države. »Na to temo sem se že slišal s predsednico komisije in se sprašujem, zakaj bi morala biti Slovenija tista, ki bi morala vse ubogati. Vemo namreč, da so vse glavne funkcije v komisiji že razdeljene, veliko držav je poslalo le po enega kandidata in niso upoštevali ženske kvote. Zakaj bi torej morala le Slovenija slišati, poleg tega je Slovenija v minulem mandatu že imela komisarko.«