Zakon o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU določa, da kandidata za člana Evropske komisije iz Slovenije na podlagi obvestila pristojnih institucij EU predlaga vlada ter predlog posreduje DZ.

Kandidat se predstavi delovnemu telesu državnega zbora, pristojnemu za evropske zadeve, ki o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. A mnenje za vlado ni zavezujoče.

Po prejemu mnenja in pred posredovanjem predloga kandidata pristojnim institucijam EU vlada o predlogu obvesti državni zbor. Predlog vlade mora biti obrazložen, še določa zakon, ki je bil nazadnje spremenjen aprila 2015.

Razprava bo prihodnji teden

Slovenske koalicijske stranke ta teden še niso odprle razprave o tem, koga bi Slovenija lahko predlagala za evropskega komisarja. Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa je v četrtek po koalicijskem srečanju izrazil pričakovanje, da bi se to lahko zgodilo prihodnji teden. Potrdil je, da v največji vladni stranki, ki je na nedeljskih volitvah dobila dva evropska poslanca, razmišljajo o imenovanju kandidata za evropskega komisarja.

Tudi v SD, ki je prav tako osvojila dva poslanska mandata, a je prejela večji delež glasov kot LMŠ, zaradi dobrega rezultata ne skrivajo ambicij, da bi komisarski kandidat prišel iz njihovih vrst.

Opozicijska NSi je sicer v začetku maja v DZ vložila predlog zakona v zvezi s postopkom imenovanja evropskega komisarja iz Slovenije, v skladu s katerim bi kandidata za novega komisarja ali komisarko v Bruslju prav tako predlagala vlada, a bi za to morala dobiti soglasje najmanj petih od osmih poslancev, ki so bili izvoljeni v nedeljo. Predlog bi nato vlada poslala odbor DZ za zadeve EU, v katerem bi potekala predstavitev kandidata za komisarja.

Premier Marjan Šarec in v koaliciji temu predlogu niso bili naklonjeni.

Postopek imenovanja kandidata za komisarja iz Slovenije je bil v zakon vključen šele s spremembo aprila 2015, torej po evropskih volitvah leta 2014.

Slovenija je tedaj v Bruselj poslala seznam treh kandidatov. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izbral odhajajočo premierko Alenko Bratušek, ki pa je padla na izpitu v Evropskem parlamentu. Nato je tedanji novi premier Miro Cerar, čigar stranka je slavila na predčasnih volitvah julija 2014, predlagal Violeto Bulc, ki je postala komisarka za promet.

Komisarske kandidate - vsaka članica EU ima enega člana Evropske komisije - namreč pred imenovanjem čaka zaslišanje v pristojnih odborih Evropskega parlamenta v Bruslju, o komisiji kot celoti pa nato glasuje Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

Predvidoma bodo zaslišanja potekala konec poletja oziroma v začetku jeseni, če bo Evropski parlament še pred poletnimi počitnicami potrdil predsednika Evropske komisije.

Tega predlagajo članice unije, katerih voditelji so posvetovanja začeli že dva dni po volitvah, cilj pa je, da bi se o kandidatu dogovorili do prihodnjega rednega vrha EU 20. junija.