Okoli ene ure popoldan je v četrtek 35-letni Hrvat na avtocesti med Zagrebom in naseljem Goričan z neprilagojeno hitrostjo trčil v dva avtomobila, ki sta stala na cestninski postaji Sveta Helena. V silovitem trčenju, kjer je avto znamke škoda najprej odbilo v betonski zid, nato pa še v cestninsko hišico in nazadnje v avto pred njimi, je bila huje poškodovana tričlanska družina. 38-letni oče se je po pisanju hrvaških medijev že prebudil iz kome, sedemletnega sina so morali operirati zaradi zlomljene stegnenice, 38-letna mama pa ima hude poškodbe glave in prsnega koša.

Pridirjal s 150 kilometri na uro?

Alkotest na kraju nesreče prisotnosti alkohola pri 35-letniku ni pokazal, sta pa analiza krvi in urina potrdila, da je vozil pod vplivom drog in zdravil. Zaradi ponovitvene nevarnosti je preiskovalni sodnik danes zanj odredil pripor. Grozi mu vse do osem let zaporne kazni, višina pa bo odvisna od tega, kakšno obtožnico bodo vložili proti njemu. Trenutno je znano, da je vozil pod vplivom droge in prehitro, po nekaterih navedbah celo 150 kilometrov na uro, kar policija še preiskuje, čakajo pa še na podatke operaterja, ali je 35-letnik v času nesreče med vožnjo uporabljal mobilni telefon.

Po navedbah hrvaških medijev se je osumljenec šele v torek vrnil z Raba, kjer naj bi se zdravil zaradi odvisnosti od droge GHB, ki je poznana tudi pod nazivom ’droga za posilstvo’. Gre za močno psihoaktivno snov, ki je lahko v manjših količinah stimulativna za posameznika, v prevelikih količinah pa lahko ima negativne učinke kot so depresija, v najhujših primerih lahko celo povzroči začasno globoko spanje oziroma komo. Je brez barve in vonja, najpogosteje v tekočem stanju, odjemalec pa je od nje zelo hitro odvisen.

»Moj Bog, kaj sem storil?«

V trčenju, na srečo, smrtnih žrtev ni bilo, so pa bili huje poškodovani trije avstralski državljani na poti iz Budimpešte na hrvaško obalo. Po navedbah gasilcev so družino iz povsem uničenega vozila reševali kar 45 minut, njihovo početje je, nepoškodovan, opazoval povzročitelj in se držal za glavo. »Moj Bog, kaj sem storil?« je po pričevanju očividcev ponavljal v šoku.

Deček, ki so ga kovčki med nesrečo potisnili čisto ob očetov sedež, naj bi med reševanjem ponavljal, kako zelo ga vse boli. Po neuradnih informacijah je zdravstveno stanje trojice boljše, a oče in sin še nista izven smrtne nevarnosti. 38-letnik se je po poročanju hrvaških medijev prebudil iz kome in diha sam, šestletnika so zaradi zloma stegnenice včeraj operirali, mama je v stabilnem stanju.