Policija je ugotovila, da je 20-letni voznik začetnik vozil osebni avtomobil po regionalni cesti iz Šmartnega proti naselju Dobrovo, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Pred vasjo Zali Breg je po izpeljavi ostrega levega nepreglednega ovinka preko neprekinjene sredinske črte prehitel pred seboj vozeče osebno vozilo. Po prehitevanju je z vozilom zapeljal na desno smerno vozišče in nato pripeljal v blagi levi pregledni ovinek. Zaradi neprilagojene hitrosti je 20-letni voznik zapeljal v desno izven vozišča na travnato površino, kjer je s prednjimi desnimi vrati in desnim zunanjim vzvratnim ogledalom oplazil prometni znak za naselje.

Nato je po travnati površini vozil še približno 40 metrov, ko je njegovo vozilo zaneslo v levo proti desnemu robu vozišča, kjer je prevozil grmičevje ene od stanovanjskih hiš. Vozilo je nato zaneslo v levo preko vozišča, kjer se je s prednjim levim delom avtomobila zaletel v betonski zid ob levi strani ceste. Pri tem se je odbilo v desno in se prevrnilo na streho.

20-letni voznik je v nesreči utrpel hude telesne poškodbe in so ga reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, 48-letni sopotnik pa je zaradi hudih telesnih poškodb umrl na kraju nesreče.

Policija je o prometni nesreči obvestila pristojne pravosodne organe, obveščeni so bili tudi italijanski varnostni organi. Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Novi Gorici je odredil sodno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Policistom in reševalcem nujne medicinske pomoči so pomoč nudili poklicni gasilci iz Nove Gorice. Policisti postaje prometne policije Nova Gorica nadaljujejo s preiskavo okoliščin prometne nesreče in bodo po zaključku 20-letnega voznika kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.