Govorice, da namerava Nintendo letos v prodajo poslati novo, manjšo, izključno prenosno in za tretjino cenejšo različico priljubljene konzole switch, so se uresničile. Japonsko podjetje je tudi uradno potrdilo, da bo switch lite izšel 20. septembra letos. Nova konzola bo domnevno stala okoli 100 evrov manj od izvornega switcha, ki stane okoli 350 evrov, odvisno od prodajalca.

Od izvirnega switcha se bo switch lite razlikoval že na prvi pogled. Če je switch nekakšen hibrid med tablico in konzolo za igranje na televiziji, je switch lite prilagojen izključno prenosnemu igranju. Je lažji in manjši, na videz pa precej spominja na Sonyjevi prenosni konzoli PSP in PS vita. Diagonala zaslona na napravi se je s 15,7 centimetra skrčila na približno 14 centimetrov, je pa zaslon obdržal enako ločljivost 1280 x 720, kar pomeni, da se je na manjši različici switcha povečala gostota slikovnih pik na zaslonu. Poleg tega bo naprava imela vgrajen igralni plošček, ki ga ne bo mogoče odklopiti od konzole. To je sicer ena od prednosti izvornega switcha, nekateri proizvajalci iger pa so to prednost tudi izkoristili pri dizajnu svojih iger. Nekatere igre za izvorni switch zato ne bodo združljive s konzolo switch lite, a te nikakor niso v večini. Da uporabniki ne bodo ponesreči kupovali iger, ki jih njihova naprava ne podpira, bo v Nintendovi spletni trgovini eshop ob igrah dodano opozorilo, če niso združljive z novo konzolo.

Prenosno igranje je zelo priljubljeno

Navkljub nezdružljivosti nekaterih iger pri Nintendu zagotavljajo, da switch lite ne bo nič manj zmogljiv od izvirne konzole, ko je uporabljamo prenosno. Vsaj glede baterije pa bo novi switch lite celo boljši. Switchova baterija zdrži nekje med 2,5 ure in 6,5 ure, odvisno od napora naprave. Pri konzoli switch lite je govora o obratovanju od 3 do 7 ur. Switch lite bo podpiral igranje iger na fizičnih karticah in prenos iger na SD-kartico iz spletne trgovine eshop. Imel bo vhod za slušalke in vhod USB-C, ki bo služil polnjenju baterije. Seveda pa bo naprava podpirala tudi WIFI-povezavo, bluetooth in NFC.

Poleg govoric o cenejši različici switcha so se v zadnjem obdobju pojavljale tudi govorice o zmogljivejši različici. Čeprav so se govorice v primeru konzole switch lite uresničile, o zmogljivejši konzoli (za zdaj) ni nobenih podatkov. Za izključno prenosno različico switcha so se pri Nintendu sicer odločili na podlagi analiz podatkov o uporabi konzole. Podjetje ima namreč možnost preverjati, v kakšnem načinu uporabniki najpogosteje uporabljajo switch. Kot kaže, je prenosna uporaba zelo pogosta.

Konzola switch je sicer izredno uspešna. Od marca 2017 so prodali že več kot 35 milijonov enot. Za Microsoftovim xbox one, ki je izšel že leta 2013, zaostaja samo še za dobrih 6 milijonov enot. Razdalja do konzole playstation 4 je nekoliko večja, saj je Sonyjeva konzola od leta 2013 imela že skoraj 97 milijonov nakupov. Najuspešnejša Nintendova konzola je sicer nintendo DS s 154 milijoni prodanih enot, medtem ko je najuspešnejša konzola nasploh Sonyjev playstation 2 z več kot 155 milijoni prodanih enot.