Ženska tekma svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu je imela močan azijski pridih. Prvič v karieri se je namreč zmage razveselila komaj 15-letna Chaehyun Seo. Južnokorejka je z uvrstitvijo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra še nadgradila teden dni star dosežek iz Villarsa, ko si je v svojem prvem finalu priplezala drugo mesto. Tega je tokrat osvojila kitajska vrstnica Yuetong Zhang, ki je sploh prvič med članicami osvojila stopničke, tretja pa je bila Avstrijka Jessica Pilz.

Nastop se je tokrat ponesrečil slovenski šampionki Janji Garnbret. Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu je bila sicer z dvema osvojenima vrhovoma vodilna po kvalifikacijah, v soboto pa za vsega pol giba zgrešila finale in končala na devetem mestu. To je za 20-letno Korošico celo najslabši izid v svetovnem pokalu v težavnosti. Prvič od leta 2015, odkar tudi nastopa med članicami na tekmah najvišje mednarodne ravni, je namreč ostala brez nastopa v finalu. S tem je Garnbretova, ki je v sezonah 2016, 2017 in 2018 vsakič osvojila naslov skupne zmagovalke v težavnosti in kombinaciji, končala tudi svoj izjemen niz sedmih zmag.

Poleg Garnbretove je imela Slovenija v središču alpskega turizma in alpinizma v polfinalu še pet predstavnikov. Od tega tri v ženski in dva v moški konkurenci. Najbolje se je odrezala 18-letna Lučka Rakovec, ki se je drugič letos uvrstila v finale, v njem pa osvojila sedmo mesto z višino 25+. Hčeri kranjskega župana in predsednika Hokejske zveze Slovenije Matjaža Rakovca je to uspelo navkljub bolečinam v levi nogi, dosežek pa je po šestem mestu na uvodni tekmi sezone v težavnosti v Villarsu in četrtem na balvanski tekmi aprila v Moskvi njen tretji najboljši v karieri. Njena reprezentančna kolegica Mia Krampl je z enajstim mestom ponovila dosežek iz kvalifikacij, Vita Lukan pa je v polfinalu napredovala za osem mest in je tekmo končala na 12. mestu.

Nekoliko slabše sta se odrezala oba moška slovenska predstavnika, ki sta v polfinalu poslabšala svoja dosežka iz kvalifikacij. Martin Bergant je bil po petnajstem mestu v kvalifikacijah na koncu 18., skupni zmagovalec iz sezone 2016 Domen Škofic pa je z osmega mesta v kvalifikacijah tekmo končal kot dvajseti. Druge zmage v sezoni se je razveselil Indonezijec Alfiaan Muhammad, ki je bil v finalu boljši od Kitajca QiXina Zhonga, družbo na zmagovalnem odru pa jima je delal še Rus Vladislav Deulin. Ta je tretje mesto osvojil, potem ko je Ukrajinec Danjil Boldrjev padel s plezalne stene.

Plezalce nova preizkušnja svetovnega pokala čaka že ta konec tedna, ko se bodo pomerili na jugovzhodu Francije v Brianconu.