Iran je po besedah Trumpa že dlje časa na skrivaj bogatil uran in s tem »popolnoma kršil grozljiv 150 milijard dolarjev vreden dogovor«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Spomnite se, dogovor bi moral poteči v nekaj letih. Sankcije bodo kmalu zaostrene, opazno,« je dodal na twiterju.

ZDA so lani izstopile iz mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015 in ponovno uvedle sankcije proti Teheranu. Iran pa je maja predstavil načrt za postopni umik iz sporazuma, če se preostale podpisnice ne bodo držale obvez.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potrdila, da je Iran obogatil uran na 4,5 odstotka. Iran pa je v ponedeljek napovedal, da bo v 60 dneh izvedel tretjo fazo odstopa od jedrskega sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran ponovno zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajali plutonij.

V skladu z mednarodnim jedrskim sporazum lahko Iran bogati uran samo do ravni 3,67 odstotka, kar je dovolj za proizvodnjo električne energije, vendar daleč pod 90-odstotno stopnjo, potrebno za izdelavo jedrskega orožja. Že prejšnji teden je Iran presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana.