Vprašanje o državljanstvu so republikanci na čelu s Trumpom skušali dodati vprašalniku za štetje prebivalstva, da zmanjšajo udeležbo oziroma odziv državljanov latinsko-ameriškega izvora, s čimer bi območja, kjer živijo, dobila manj proračunskega denarja in manj političnega predstavništva. To se je razkrilo na računalniku sedaj že pokojnega republikanskega operativca.

Do enakega sklepa je prišla tudi raziskava univerze Harvard, demokrati pa od ameriškega ministrstva za trgovino, kamor spada urad za štetje prebivalstva, in od pravosodnega ministrstva, zahtevajo pojasnila. Liberalna manjšina vrhovnega sodišča ZDA je s pomočjo konservativnega predsednika sodišča Johna Robertsa v tožbi skupin za državljanske pravice 27. junija naročila vladi, naj bolje utemelji razloge za vključitev vprašanja o državljanstvu, ki ga doslej ni bilo.

Večina vrhovnega sodišča ni razsodila, da bi bilo vprašanje o državljanstvu neustavno, ampak je razsodila le, da je bila utemeljitev ministrstva za trgovino, zakaj to sedaj vključiti »za lase privlečena«. Sodniki so ministrstvu naročili, naj najde boljšo utemeljitev, vmes pa je zmanjkalo časa, saj so morale vprašalne pole za štetje prebivalstva 2020 že v tisk.

Trump do podatkov preko vladnih agencij

Trump je trdil, da to ne gre in da bo poskrbel za vključitev vprašanja, četudi z izvršnim ukazom, ki ga je napovedal za četrtek. Pravosodni minister ZDA William Barr ga je prepričal, da ubere drugo pot. Trump je izdal izvršni ukaz, da pride do podatkov, kdo v ZDA je državljan ali ni, preko vladnih agencij, ki imajo tovrstne evidence.

Ob tem se zastavlja vprašanje, kaj bi rad Trump naredil s temi podatki. Analitiki menijo, da je šlo le zato, da se pred svojo volilno bazo pokaže kot odločen in neomajen zaščitnik državljanov proti drugim, kar naj bi mu koristilo na volitvah novembra 2020.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi je zaradi Trumpove odločitve, da ne kljubuje vrhovnemu sodišču ZDA vesela.

»Če bi kljuboval vrhovnemu sodišču, bi imeli sedaj ustavno krizo. Vesela sem, da je vprašanje o državljanstvu pri štetju prebivalstva pozabljeno, vesela pa sem tudi za celotno državo, da mu je nekdo svetoval, naj tega ne počne,« je v odzivu dejala Pelosijeva.