V regiji Halkidiki v bližini mesta Solun na severu Grčije, ki je v poletnih mesecih priljubljen turistični cilj, je včeraj zvečer divjala huda nevihta. Na televizijskih posnetkih so bili prikazani prevrnjeni avtomobili, zemeljski plazovi, odkrite strehe in polomljena drevesa. Po besedah Haralambosa Steriaidisa, vodje civilne zaščite na severu Grčije, je umrlo šest ljudi, še vsaj sto pa jih je bilo med ciklonom poškodovanih. Poleg tega po besedah lokalne policije pogrešajo dvainšestdesetletnega ribiča.

Obalna območja brez elektrike in vode

V neurju je umrlo šest turistov: češki par, katerega avtodom je prevrnil veter, ruski oče in sin, na avto katerih je padlo drevo, ter romunska mati in sin, na katera se je podrla streha restavracije. V Halkidikiju, kjer so razglasili izredne razmere, so v tamkajšnji bolnišnici po poročanju tujih tiskovnih agencij sprejeli več kot sto ljudi, starih od osem mesecev do več kot sedemdeset let.

»Vse se je zgodilo tako hitro. Nevihta je prišla od nikoder. Na plaži je zmanjkalo elektrike in nastal je kaos. Ljudje so tekli in kričali, hoteli so čim prej zapustiti plažo,« je za BBC povedala britanska turistka, ki je večer z družino preživljala na zabavi na obali.

»Osebje turističnega kompleksa nas je poslalo na varno v bar, ki pa ga je kasneje začelo poplavljati. Veliko otrok, tudi moja dva, je med neurjem jokalo. Prizori niso bili prijetni,« je še dodala turistka iz Surreyja v Veliki Britaniji. S podobnimi težavami so se spopadali tudi domačini. »Nimamo elektrike, naše hiše so prizadeli dež, veter, strele in narasla voda. Škoda je ogromna,« je na družbenem omrežju facebook zapisala domačinka Despina, ki je prebivalka tamkajšnjega mesta Potidaea že več kot trideset let.

Takšno vreme ni običajno

Objekti na tem območju – hoteli, restavracije, hiše domačinov – so ostali brez elektrike, do četrtka zjutraj ni bilo niti pitne vode. Okrog sto štirideset gasilcev in reševalcev je delalo vso noč, izpod porušenih stavb so rešili vsaj trideset ljudi, pomagali pa so tudi pri črpanju vode iz hiš, odstranjevanju podrtega drevja in razbitih avtomobilov. Reševalna postaja v Poligirosu je v manj kot eni uri prejela več kot šeststo klicev na pomoč. Po besedah Atansiosa Kaltsasa, direktorja zdravstvenega centra Nea Moudania, je to za Grčijo nekaj novega: »Prvič v petindvajsetletni karieri sem doživel kaj takega. Bilo je noro, predvsem pa zelo hitro.«

Nevihta, ki je v manjši meri dosegla tudi drugo največje grško mesto Solun, je po besedah domačinov trajala zgolj dobrih dvajset minut. Takšni pojavi so za grško podnebje neobičajni, na tem območju so namreč značilna vroča in suha poletja. Tako je bilo tudi pred neurjem, v zadnjih dveh dneh so v Halkidikiju izmerili sedemintrideset stopinj Celzija. Vremenoslovci tudi za prihodnje dni napovedujejo močno deževje.

Po besedah vodje konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andreja Štera je v Halkidikiju letovalo vsaj pet slovenskih družin, z dvema so že vzpostavili stik. Na preostale tri še čakajo, nimajo pa potrditve, da bi bilo z njimi kaj narobe, saj »še vedno velja, da je komunikacijsko omrežje razdrto«.