»Danes smo po obvestilu krajanov na polju pri Skorbi našli 279 mrtvih rečnih in 16 črnoglavih galebov. 39 rečnih, en črnoglavi in en rumenonogi galeb so bili še živi, vendar v zelo slabem stanju,« so v DOPPS zapisali na njihovem profilu na družbenem omrežju Facebook.

Poginule galebe je po navedbah društva odstranila veterinarsko higienska služba, poškodovane ptice pa so polovili in predali v oskrbo ambulante za male, divje in eksotične živali in azil Golob.

Ker se je neurje začelo izjemno hitro, se niso imele kam umakniti

»Če bi mi nekdo povedal, da je nevihta povzročila tak pogin ptic, bi bil skeptičen, a to nevihto sem sam doživel, ker smo ravno takrat imeli zaključek ornitološkega tabora na Ptuju. Resnično je bilo ekstremno intenzivno. Na terenu sem prisoten že 25 let in sem doživel že marsikaj, česa takšnega pa še ne. Veter je pihal v vse smeri, deževalo je vodoravno, z ene hiše v bližini je padla cela fasada, drevesa je klestilo, njive so bile, kot da bi jih pokosili, toča je klestila,« je za opisal predsednik DOPPS Damijan Denac.

Po njegovih pojasnilih je nek kmet ravno delal na njivi, ptice pa so se tam hranile. Ker pa se je neurje začelo izjemno hitro, se niso imele časa umakniti in jih je dobesedno stolklo. »Dejansko so bile fizično poškodovane, pobite, stolčene, v bistvu zmlete. Videti je bilo brutalno,« je opisal.

Pristavil je, da tako ni samo človek tisti, ki utrpi škodo v primeru vremenskih ujm. »Marsikomu je naredilo materialno škodo, v naravi pa so zaradi tega številne smrtne žrtve,« je opozoril.

Velika smrtnost, ki se bo poznala na številki populacije

Pojasnil je še, da omenjene vrste ptic, ki so bile žrtev neurja, niso bile čisto običajne. Rečni galeb v Sloveniji tako gnezdi samo na Ptujskem jezeru in nikjer drugje. »To je zelo velika smrtnost, ki jo bo populacija verjetno preživela in prenesla, se bo pa zagotovo poznalo na njihovem številu. Rečni galeb je namreč ena od ogroženih vrst v Sloveniji in ohranjamo jo z največjimi napori« je dejal.

Črnoglavi galeb pa je, tako Denac, začel gnezditi ravno zaradi kolonije rečnih galebov, ki se ji je v zadnjih letih priključil. V Sloveniji prav tako gnezdi samo na Ptujskem jezeru.