Potem ko je Maribor pozno sinoči z evropsko uverturo na Islandiji odprl novo sezono, premiera na mednarodni sceni čaka tudi trojico predstavnikov v kvalifikacijah za ligo Evropa. V prvem krogu ima najzahtevnejšo nalogo Mura, ki bo ob 19. uri začela gostovanje v Izraelu proti Maccabiju iz Hajfe. Pol ure pred tem se bodo Domžale pomerile na Malti proti Balzanu. Domača preizkušnja čaka Olimpijo, ki bo ob 20. uri v Stožicah gostila drugouvrščeno moštvo latvijskega prvenstva Rigas. Napredovanje Olimpije in Domžal v drugi krog kvalifikacij ne bi smelo biti vprašljivo, medtem ko je Maccabi v vlogi favorita proti Muri.

Mandarić čaka prvo nakazilo

»Rigas je kakovostna ekipa, ki je ne smemo podcenjevati. Gre za resno in ambiciozno moštvo, zato bomo morali tako doma kot v gosteh odigrati popolno tekmo. Rigas ima visoke igralce, ki so nevarni predvsem ob predložkih iz prekinitev. Težko jim je dati gol.« Trener Olimpije Safet Hadžić je s temi besedami verjetno pretiraval, ko je govoril o moči prvega evropskega nasprotnika Olimpije, a previdnost vsekakor ni odveč. Ljubljančani so v zadnjih letih vselej pogoreli na mednarodni ravni in nikoli izpolnili velikih ciljev predsednika Milana Mandarića, ki se je tik pred začetkom sezone vrnil z dopusta v ZDA. Njegova velika želja po prihodu v Ljubljano je uspešna prodaja kluba italijanskemu poslovnežu Gabrielu Nardinu, ki mora v skladu s pogodbo do jutrišnjega dne nakazati prvi obrok v višini treh milijonov evrov. Morda se bo Mandarić drevi v Stožicah na tribuni VIP že družil z morebitnim naslednikom Nardinom in njegovim tesnim sodelavcem Alfredom Jermanišem, ki je v nizkem startu, da prevzame funkcijo športnega direktorja Olimpije.

Trener Hadžič in igralci so napovedane spremembe v vrhu kluba postavili na stranski tir. Za akterje na igrišču je kajpada pomembnejši odločen začetek sezone, kjer bo prestižno nastopanje v Evropi vsaj med poletjem mikavnejše, ne pa tudi zahtevnejše od peklenskega začetka državnega prvenstva s tremi zaporednimi derbiji (Bravo, Domžale, Maribor). Hadžić bo nocoj na igrišče poslal podobno zasedbo kot na zadnji prijateljski tekmi s Partizanom (1:0). Da Olimpija potrebuje okrepitve v obrambi in napadu, večkrat izpostavi na vsakem druženju z novinarji. »Če nas bo zapustil Bagnack, bomo potrebovali zamenjavo zanj. Pri realizaciji in taktiki še nismo na optimalni ravni, a na koncu je vedno najpomembnejši značaj moštva. Evropske tekme imajo svoje zakonitosti, kjer odloča nogometna inteligenca. Kdor ima več v glavi, gre naprej,« je Hadžić poenostavil bistvo. Poudaril je, da mora Olimpija delati razvojno in strateško, da bo dohitela najboljše klube na Balkanu.

Domžale ne bežijo od vloge favorita

V Domžalah uspešnost sezone v veliki meri ocenjujejo na podlagi dosežkov v Evropi. Klub si prav na račun dobrih nastopov tam zagotovi dobršni del proračunskih sredstev, tekme na mednarodni ravni pa močno pripomorejo tudi k uspešnejši prodaji njihovih nogometašev. Tako ne preseneča, da se z mislijo na Evropo odvijejo že njihove zimske priprave. »Naše priprave segajo zelo daleč nazaj, saj so se začele že 10. januarja. Takrat smo ekipo začeli pripravljati na prvi del poletnega obdobja,« pravi trener Domžal Simon Rožman. Načrt, na katerega prisegata zadnja tri leta, se mu lani ni izšel, saj so se Domžalčani od Evrope poslovili že po drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, ko jih je izločil ruski predstavnik Ufa.

Letos klub ob Kamniški Bistrici evropsko odisejado začenja na Malti pri tamkajšnjem Balzanu. Ta se lahko pohvali z mednarodno pisano zasedbo, ki na papirju morda ne vzbuja strahospoštovanja, a ima kljub temu bogate izkušnje z igranjem na mednarodnem prizorišču. »Pred tekmo ne bežimo od vloge favorita. Kljub temu pa bo tekma daleč od lahke. Zgodovina gostovanj še boljših ekip od nas pri Balzanu je pokazala zelo dvorezen meč. Poskušali bomo biti pripravljeni, saj že celotno pomlad poudarjam, da je pomembno, da v Evropi nimaš slabih 45 minut,« opozarja Rožman, ki večjih težav s poškodbami v moštvu nima. Manjkal bo le Dejan Lazarević, ki je od igrišč odsoten že dalj časa.

Mura za polno Fazanerijo

Ker so na Evropo čakali dolgih sedem let, v Murski Soboti niso nič manj oklevali z nakupom vstopnic. Težek žreb gor ali dol. Ni več ostalo veliko vstopnic za prihodnji četrtek in povratno tekmo z Maccabijem, čeprav Muro nocoj ob 19. uri v Hajfi čaka velik izziv. »Naša priložnost je prav v dveh tekmah,« možnosti Mure vseeno vidi trener Ante Šimundža. »Ne gremo se branit, to bi bila smrtna obsodba. Maccabi je velik klub in favorit. Najbolj pomembno je, da pridemo domov mentalno na pozitivni ravni.«

Da bo brez Špira Peričića, ki je že spomladi odšel Mariboru naproti, ter Roka Sirka, ki je obogatil klubsko blagajno z odhodom v Zaglebie na Poljsko, je že vedel. Zato pa sta prišla mlada Marin Karamarko v obrambo in Andrija Bubnjar v napad. Bo pa Šimundža na sredini igrišča zelo pogrešal poškodovana Nika Lorbka in Nina Koutra ter Armina Čerimagića, ki so ostali doma. »Nimamo veliko alternative na teh dveh položajih, verjamem pa, da bomo na visoki ravni,« je prepričan Šimundža.

Maccabi, proti kateremu je izpadel še kot pomočnik pri Mariboru leta 2011, je po dvakrat igral v ligi prvakov in ligi Evropa, lani pa zaostal le za bolj slovitim Maccabijem iz Tel Aviva. »Radi napadajo po desni strani, želijo igrati na polprotinapade, ogromno stvari rešujejo z individualno kakovostjo.« Prednost črno-belih bi lahko bil tekmovalni ritem, saj Maccabi začenja prvenstvo šele 24. avgusta. A Šimundža se s tem ne strinja: »To v Izraelu ni novo, gotovo so pripravljeni. Za nas to ni plus.« Tekma bo na stadionu Sammyja Oferja, ki sprejme 30.000 gledalcev, in kjer je Slovenija marca remizirala 1:1.