Deseterica nogometnih prvoligašev odšteva dneve do začetka nove sezone, ki jo bodo odprli ob koncu tedna. Pred tem bodo štirje klubi vzporedno začeli nastopanje v evropskih pokalih. Državni prvak Maribor bo mednarodno zgodbo v kvalifikacijah za ligo prvakov začel jutri z gostovanjem na Islandiji. Olimpija, Domžale in Mura bodo evropsko premiero za preboj v skupinski del lige Evropa dočakali dan pozneje.

Hadžić ni želel mestnega derbija

V prvoligaški konkurenci bo Maribor znova vodilni kandidat za naslov prvaka. Boj za državno zvezdico napovedujejo tudi pri Olimpiji, kjer se pripravljajo na prihod naslednika Milana Mandarića. Domžalčani so se izdatno okrepili, zato bo veliko razočaranje, če se bodo tako kot lani že jeseni poslovili od boja za prvo mesto. Trener Maribora Darko Milanič je poudaril zadovoljstvo nad okrepitvami, s katerim želijo vijoličasti postati nevarnejši v napadu. »Kakovost igralcev nas bo naredila bojevite. Spadamo v slovenski vrh, zato se bomo vsak dan trudili za napredek. Malo se moramo še navaditi drug na drugega. Pripravljeni smo na boj na dveh frontah, ki nas čaka na začetku. Vse nasprotnike bomo jemali zelo resno,« napoveduje Darko Milanič, ki bo moštvo po jutrišnjem gostovanju na Islandiji v prvem krogu slovenske lige vodil v soboto zvečer, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Triglav.

Olimpija je z igro ugajala na pripravljalnih tekmah. Če moštvo med poletjem ne bo doživelo velikih pretresov z odhodi glavnih igralcev, se Ljubljančanom obeta odprta dirka za naslov prvaka. Trener Safet Hadžić pričakuje, da bo Olimpija v prestopnem roku še osvežila moštvo. Pokalne prvake ob evropskih preizkušnjah čaka peklenski začetek ligaškega dogajanja, saj bodo na začetku zaigrali z novincem Bravom, nato sledita preizkušnji z Domžalami in Mariborom. »Nikogar ne smemo podcenjevati, saj slovenska liga ni naivna. Mestnega derbija z Bravom si nisem želel že v prvem krogu,« je rekel Safet Hadžić, ki se zavzeto pripravlja za četrtkovo evropsko uverturo v Stožicah z Rigasom. Latvijci so preizkus z Olimpijo vzeli zelo resno, saj so s šestimi okrepitvami že včeraj prispeli v Ljubljano in opravili prvi trening.

Domžale se na začetek nove sezone tako kot vsako sezono pod vodstvom Simona Rožmana pripravljajo že od januarja. »Kot mlad trener želim narediti presežek v prvi ligi, a ostajamo realni, saj vemo, proti komu tekmujemo. Rezultat ni odvisen samo od mene, ampak tudi od strategije kluba. Prestopni rok nam bo narekoval, kaj zmoremo. Vesel bom, če bomo v spomladanski del krenili z manj kot desetimi točkami zaostanka za vodilnim klubom, saj je znano, da smo spomladi boljši kot jeseni,« pravi Simon Rožman.

Mura se ubada s poškodbami

Boj za sredino lestvice se obeta med Muro, Celjem, Aluminijem in Rudarjem, medtem ko so Triglav, Bravo in Tabor med udarnimi kandidati v boju za obstanek. Potem ko je Mura v minuli sezoni s četrtim mestom presegla ambicije, trener Ante Šimundža umirja evforijo in opozarja, da bodo v novo zgodbo krenili brez prvega strelca Roka Sirka. Za nameček se Mura ubada s poškodbami, saj so igralci zaradi visokega ritma plačali davek velikih obremenitev. Celjani so znižali proračun in oslabili ekipo, vendar trener Dušan Kosič pravi, da vidi napredek. Celjani ne želijo ponoviti lanskega starta, ko so bili po sedmih krogih s petimi točkami na zadnjem mestu. Aluminij bo s povratnikom na klop Slobodanom Gruborjem poskušal uveljaviti mlade domače igralce. Edini tujec med trenerji v prvi ligi pravi, da je Aluminij v zadnjih letih napredoval v strokovnem in organizacijskem delu kluba. Rudar je zadržal okostje moštva iz minule sezone.

Vsaka točka bo pomembna v boju za obstanek. Trener Triglava Dejan Dončić napoveduje nepredvidljivo prvenstvo, trener novega prvoligaša Brava Dejan Grabić pa je bentil, da moštvo med pripravami ni imelo optimalnih pogojev za delo, zato so nekateri igralci poškodovani že pred nedeljsko uverturo z Olimpijo. Tabor iz Sežane je prevetril moštvo, zato trener Andrej Razdrh pravi, da se prvenstvo za edinega primorskega prvoligaša začenja prekmalu.