Na upravi za zaščito in reševanje so po za zdaj zbranih podatkih zabeležili 374 dogodkov v 63 občinah po državi. Gasilci 405 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot so prečrpavali vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, poslovnih zgradb, trgovin, prav tako so vodo prečrpavali iz prostorov osnovnih šol in gostišč. Zalilo je več odsekov cest, gasilci so čistili prepuste ter sanirali več plazov.

Škoda na Koroškem

Močan veter je v nedeljo na Koroškem podiral drevesa, zaradi česar je bila nekaj časa neprevozna glavna cesta od Dravograda proti Libeličam, prav tako lokalna cesta na Cviterško sedlo. V Črnečah je eno drevo ogrožalo garažo, so danes povedali na dravograjski občini. Potem ko so bili na delu v nedeljo gasilci in intervencijske službe, so danes na ogledih vzdrževalci lokalnih cest, so še dodali.

Meteorna voda je v nedeljo zalila del prostorov Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. »Razen vdora meteorne vode in s tem povezanih stroškov za čiščenje nismo imeli druge večje škode,« je pojasnil direktor bolnišnice Janez Lavre.

Že tretjič v dobrih dveh tednih pa so se z nalivom in točo spopadali na območju Občine Mislinja, a po prvih ocenah tokrat škoda ni tako velika kot v prejšnjih dveh ujmah. Toča je v nedeljo klestila na območju Razborce in Pohorja, meteorne vode pa so spirale makadamske ceste, tako da so danes zaradi zagotavljanja prevoznosti cest na terenu vzdrževalci Komunale Slovenj Gradec, je povedal direktor občinske uprave mislinjske občine Bogdan Slemenik.

Močni neurji že 22. junija in 2. julija

Močni neurji sta sicer to občino prizadeli že 22. junija in 2. julija letos. Takrat sta po podatkih občine poplavljali reka Paka s pritoki na območju naselij Gornji Dolič, Srednji Dolič, Tolsti Vrh, Paka in Kozjak ter reka Mislinja na območju naselja Gozdarske ceste.

Na predlog občine je Uprava RS za zaščito in reševanje prejšnji teden izdala sklep o pričetku ocenjevanja nastale škode po ujmi, ki je občino prizadela 22. junija. Zato Občina Mislinja obvešča oškodovance, ki so 22. junija utrpeli škodo ob neurju s poplavami na stanovanjskih objektih in kmetijskih površinah, naj škodo najkasneje do srede, 10. julija, prijavijo občini.

Ptuj pri sanaciji pričakuje državno pomoč

»Ob jutranjem pregledu javnih stavb in zavodov smo ugotovili, da je skoraj vsaka prejela svoj delež neurja. Škoda je sicer še v postopku popisovanja, a je že zdaj mogoče reči, da je velika. V zasebnih stavbah nismo bili, a predvidevamo, da je tudi tam bilo precej škode,« je povedala ptujska županja Nuška Gajšek. Katastrofa je torej velika, prizadeta je tudi večina javnih zavodov, zato pri odpravi posledic pa pričakuje pomoč države.

V neurju so bili prizadeti tudi številni kulturni objekti, med drugim Miheličeva galerija, posledice so vidne na gradu in dominikanskem samostanu. Veliko škode je v vrtcih, domu upokojencev, zdravstvenem domu in v bolnici, kjer je poplavilo kletne prostore.

»Praktično vse šole v občini so poškodovane in zalite v kletnih prostorih. Zelo me je strah morebitnega današnjega deževja, saj je marsikateri objekt še odprt,« je dejala ptujska županja in povedala, da je tudi v mestnem parku veliko dreves poškodovanih, zato občane pozivajo, da se ne zadržujejo pod njimi.

Na občini po njenih besedah sicer imajo določen fond za odpravo posledic naravnih nesreč, a tako razsežne škode ne bodo mogli pokriti sami. Z državne strani si bo škodo danes ogledala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki tudi sicer prihaja iz teh krajev, županja je govorila tudi z okoljskim ministrom Simonom Zajcem.

Župan Občine Rogatec po nedeljski ujmi: Pri nas je katastrofa

V občini Rogatec je po oceni župana Martina Mikoliča škoda ogromna. »Tudi najstarejši ljudje ne pomnijo česa takšnega, kar se je včeraj dogajalo na območju Občine Rogatec. To je bila katastrofa,« je dejal župan.

Med drugim je poplavilo občinsko stavbo in muzej na prostem, klopi na območju parkirišča za avtodome je odneslo tudi do 300 metrov stran. K sreči ni poplavilo vrtca in šole ter športne dvorane, je pa zalilo igrišče z umetno travo, tako da je samo na tem igrišču za okoli 300.000 evrov škode, saj ni več uporabno, je povedal župan.

Kot je še opisal, so manjši vodotoki z območja Donačke gore narasli v hudournike in zalivali kmetijske površine in objekte, poškodovali javno infrastrukturo, na nekaterih območjih Rogatca je bilo od pol do enega metra vode. Močan veter je odkrival strehe v Rogatcu, na območju krajevne skupnosti Donačka gora pa predvsem strehe na gospodarskih objektih.