Mobilniki s pregibnimi zasloni so spet na sporedu. Tako trdi ameriški poslovni portal Bloomberg, ki se sklicuje na anonimne, a preverjene vire. Južnokorejski tehnološki velikan je glede na trditve virov že končal posodobitev dizajna mobilnika galaxy fold. Z novo obliko naj bi odpravili težave, ki so prišle na dan že kmalu po prvih testiranjih recenzentov.

Po novem je zaščitna plastična folija, ki prekriva zaslon, raztegnjena čez robove telefona in prekrita z ohišjem, ki obkroža robove telefona. Za to spremembo so se pri podjetju odločili, ker so številni recenzenti plastično folijo pomotoma odstranili, saj so menili, da gre za običajno folijo, kakršne smo vajeni pri običajnih mobilnikih. Temu ni tako, saj je v primeru galaxy folda že kmalu po odstranitvi folije prišlo do težav z zaslonom. V novi različici takšna pomota ni več mogoča, saj zaščitne folije ni več mogoče ročno odstraniti.

Poleg tega so pri južnokorejskem podjetju na novo zasnovali tečaje oziroma mehanizem za pregibanje. Ta po novem pomaga nategniti folijo oziroma zaslon, s čimer naj bi zmanjšali opaznost pregiba na razprtem zaslonu. Pred tem so se recenzenti pritoževali, da se je že po nekaj pregibih po sredini zaslona pojavila guba oziroma vdolbina.

Bloombergovi viri poročajo še, da je izdelava novih galaxy foldov trenutno v sklepni fazi, nove komponente pa korejsko podjetje že pošilja v Vietnam, kjer stoji glavna tovarna za sestavljanje njihovih mobilnikov. Podatka o novem datumu, kdaj bodo galaxy fold tudi zares začeli prodajati, za zdaj še ni, najverjetneje pa pri podjetju ciljajo na ponovni izid pred božičem. Tedaj je namreč najugodnejši termin, saj se potrošnja za naprave v času nakupovanja daril močno poveča.

Splača se počakati na prve vtise

Podoben termin imajo v mislih pri Huaweiju. Kitajsko podjetje je s svojim mobilnikom s pregibnim zaslonom mate x domnevno naletelo na sorodne težave kot Samsung. Kakšna dva meseca po Samsungovem spodrsljaju so napovedan izid revolucionarnega mobilnika morali odpovedati tudi oni, prav tako zaradi težav z zaslonom. So pa konec junija pri Huaweiju napovedali, da nameravajo popravljeno različico mobilnika mate x v prodajo poslati enkrat septembra. Zato ne bi čudilo, če bi Samsung lovil podoben datum.

O spremembi cene prenovljenih mobilnikov za zdaj ni novic, zato gre sklepati, da bo Samsungov fold še naprej stal okoli 2000 evrov. Pri tej ceni se pred nakupom splača počakati na prve ocene in uporabniške preizkuse trpežnosti. Oba mobilnika imata namreč zaslone iz posebne plastike, ki je v veliki meri neznanka. Vemo pa, da je brez posebne zaščitne folije izredno občutljiva. Predvsem na praske.

Da fold in mate x od samega začetka in v prvi izdaji ne bosta ravno najbolj prodajana mobilnika, se zavedajo pri obeh podjetjih. Nikdar niso skrivali, da gre za nišna telefona. Temu primerno bo tudi število izdelanih naprav bistveno nižje. Samsung pregibne zaslone sicer razvija že okoli osem let, v načrtih pa naj bi imel tudi nekaj drugačnih modelov. Med drugim vertikalno pregibnega in tudi zaslon, ki se zvije v rolo.