Samsung in Huawei sta prejšnji mesec ponosno predstavila svoja prva upogljiva mobilnika galaxy fold in mate x. Predstavitev naprav se je bistveno razlikovala od običajnih. Podjetji sta namreč zelo zadržani glede predstavljanja naprav od blizu. Tudi novinarji so ju lahko občudovali zgolj v rokah razstavljalcev. Uradno naj bi se razlog skrival v dejstvu, da ju še ne poganja povsem prilagojena programska oprema in bi bila izkušnja nepopolna in zavajajoča. Verjetno obstaja tudi drugi razlog. Napravi sta domnevno tudi na dotik bistveno drugačni od mobilnikov, ki smo jih vajeni. Predvsem zato, ker njunih zaslonov ne prekriva steklo, temveč prozoren sloj iz plastičnega polimera.

Upogljivost, a občutljivost za togost in vzdržljivost

Prednost plastičnih polimerov je, da jih lahko prepogibamo po mili volji, kar pri upogljivem telefonu vsekakor pride prav. Samsung zagotavlja, da material, ki prekriva njihov zaslon, prenese več sto tisoč prepogibov, ki jih izvajamo med razpiranjem in zapiranjem naprave. Hkrati imajo takšni materiali tudi nekaj slabosti v primerjavi z najboljšim steklom na mobilnikih. Predvsem so manj odporni proti praskam. Še slabša novica za dolgoživost in uspeh naprav pa je ta, da obstaja možnost, da se material s časom in s številnimi pregibi obrabi ter postane nekoliko valovit oziroma naguban.

O naštetih potencialnih težavah so se pred kratkim za revijo Wired razgovorili pri podjetju Corning, proizvajalcu stekel gorilla glass, ki jih najdemo na najboljših mobilnikih. Hkrati niso ostali zgolj pri opozarjanju na morebitne pomanjkljivosti konkurenčnega izdelka, temveč razkrili, da so že zavihali rokave in začeli iskati recept za dovolj vzdržno upogljivo steklo. Že zdaj lahko namreč izdelajo izredno upogljivo ali izredno trpežno steklo, ni pa jim še uspelo izdelati različice, ki bi obe lastnosti združila dovolj dobro, da bi prepričala proizvajalce. Pri Corningu upajo, da bodo recept našli že v štirih letih, konkurenco pa jim dela japonsko podjetje AGC.