Samsung bo podrobnejše poročilo o poslovanju objavil v naslednjih tednih, a v skladu s tradicijo največji proizvajalec pametnih mobilnikov in spominskih čipov na svetu objavi predhodne ocene.

V teh po poročanju tujih tiskovnih agencij ni najbolj optimističen. Napoveduje namreč za 4,2 odstotka nižje prihodke kot v enakem obdobju lani, dosegli pa naj bi okoli 56.000 milijard vonov, dobiček iz poslovanja pa naj bi se, kot navedeno, več kot prepolovil.

Razlogi za poslabšanje poslovanja daleč največjega korejskega poslovnega konglomerata in enega največjih svetovnih tehnoloških igralcev se skrivajo predvsem v poslabšanju razmer na trgu spominskih čipov, kar je posledica povečane negotovosti v svetovnem gospodarstvu, tehnološkega spopada med Kitajsko in ZDA ter presežne ponudbe ne trgu.

Čeprav je Samsung tudi največji izdelovalec pametnih mobilnikov, največ denarja ustvari s proizvodnjo čipov. Je pa tudi na trgu pametnih telefonov vse bolj pod pritiskom cenejše konkurence kitajskih podjetij na čelu s Huaweijem.

Slednji je sicer v drugem četrtletju zaradi napovedi ameriških ukrepov proti njemu doživel udarec, Samsung pa si precej obeta od letos predstavljenega mobilnika S10, ki je prilagojen mobilnemu omrežju 5G. Po drugi strani pa je korejski velikan zabeležil težave pri preskusu prepogljivega aparata Galaxy Fold, zaradi katerih je moral preložiti začetek njegove prodaje.

Samsung se je po nizu rekordnih četrtletnih poslovnih izidov v minulih letih tako trenutno znašel v precej manj zavidljivem položaju. A kljub zmanjšani dobičkonosnosti so danes predstavljene ocene po poročanju nemške tiskovne agencije dpa celo nekoliko presegle pričakovanja trgov.