Mariborski okrožni tožilec Niko Pušnik se niti ni potrudil, da bi obdolženi Ivici Kalšek danes ponudil kazen za primer, če bi na predobravnavnem naroku priznala krivdo po obtožbi. Bil je prepričan, da očitanega umora, za katerega je zagroženih najmanj 15 let zapora, ne bo priznala.

Pušnik se ni zmotil. Triinšestdesetletna Kalškova, ki je od 3. marca v priporu, je zanikala dejanje pod obtožbo. Obtožena se je odgovornosti izmikala že tistega petkovega dopoldneva, ko je okoli 11. ure poklicala reševalce. Trdila jim je, da je svojo 88-letno mater Ivanko Dovnik med prepirom zgolj odrinila. In da je ostarela ženska padla po tleh in si pri tem tako zelo poškodovala glavo, da je prenehala dihati.

Reševalci iz Slovenske Bistrice so že na kraju dogodka posumili, da je predstavljena zgodba neverodostojna. Poklicali so policijo, tožilstvo je odredilo obdukcijo trupla, ki je razkrila drugačno resnico.

S polenom po glavi

Upokojena medicinska sestra je 1. marca zjutraj prišla na obisk k materi v naselje Ošelj, nekaj kilometrov naprej od Šmartnega na Pohorju. Ženski naj bi se hudo sprli, nato naj bi hči umorila mater na grozovit in zahrbten način. V trenutku, ko tega ni pričakovala, naj bi jo najprej dvakrat udarila s polenom po glavi. Starka je padla na posteljo, kjer naj bi jo obtožena davila s trakom predpasnika tako vztrajno in silovito, da je umrla, izhaja iz obtožnice.

Dejanje je tožilstvo sprva obravnavalo kot uboj, v prepričanju, da je obtožena najprej odrinila starko na posteljo, jo začela daviti in jo nazadnje udarila še s polenom po glavi. Zdaj so prepričani, da je bil vrstni red dejanj drugačen.

Zagovornik obtožene Kalškove, odvetnik Aleš Kolšek, je predsedujočemu mariborskemu okrožnemu sodniku Danilu Obersnelu danes predlagal, da naj na glavni obravnavi opravi rekonstrukcijo tragičnega dogodka, terjal je tudi mnenji medicinske in psihiatrične stroke. Strokovnjak psihiater naj bi med drugim spisal mnenje, kako je na zavest obtožene Kalškove in na njeno zmožnost obvladovanja svojih ravnanj vplivala okoliščina, da je dva tedna prej njen brat storil samomor.

Sojenje se začne 19. junija.