Skupina demonstrantov v Hongkongu je včeraj vdrla v poslopje tamkajšnjega parlamenta, ga zavzela, deloma razdejala in popisala z grafiti, potem ko je protestni shod ob 22. obletnici priključitve Hongkonga Kitajski ušel nadzoru. Udeležilo se ga je več kot pol milijona ljudi, glavno sporočilo pa je bilo, podobno kot v zadnjih tednih, zahteva, da oblast dokončno umakne predlog spornega zakona, ki bi omogočil izročitev osumljenih, obdolženih, obtoženih ali obsojenih oseb Kitajski. Hongkonška policija je drevi zgodaj zjutraj po lokalnem času s pendreki in solzivcem razgnala demonstrante ter prevzela nadzor nad poslopjem.

Zaradi omenjenega spornega predloga zakona v Hongkongu protestirajo že več tednov, nasilje, kakršnemu so bili priča danes, pa je bilo po navedbah agencij eno od najhujših v zadnjih desetletjih. Po vdoru v parlament so protestniki zasedli poslanske klopi, pisali grafite po stenah in razobešali kolonialno zastavo Hongkonga.

Lamovi so najbrž šteti dnevi

Šefinja izvršne oblasti v Hongkongu Carrie Lam je za zdaj samo ustavila postopek za sprejetje spornega zakona, ki bi »porušil varnostni zid med hongkonško vladavino prava in samovoljno vladavino komunistov na Kitajskem«, kot pravi zadnji guverner te britanske kolonije Chris Patten. Velika večina ljudi v Hongkongu meni, da bo tak zakon pokopal 35 let star britansko-kitajski sporazum o eni državi, dveh sistemih, ki zagotavlja mestu svoj način življenja in veliko raven avtonomije do leta 2047.

Tako je Lamova izjemno nepriljubljena in protestniki zahtevajo njen odstop, očitno pa je, da dobiva napotke od vladajočih v Pekingu. Za slednjega je precej mučno in še posebej žaljivo, da so na tako sveti dan, kot je 1. julij, ko se je leta 1997 končalo dolgo »obdobje poniževanja«, nekateri mladi protestniki zahtevali, da bi Hongkong moral spet priti pod Britance.

Lamova je današnji 1. julij obeležila na slovesnosti v zaprtih prostorih hongkonškega kongresnega centra in razstave ob prisotnosti številnih policistov, ki so se morali pol ure pred slovesnostjo, oboroženi s solzivcem in pendreki, spopasti z več sto protestniki, ki so blokirali ceste okoli centra. Ena od protestnic je krvavela iz glave, trinajst policistov pa so po podatkih oblasti morali odpeljati v bolnišnico, ker naj bi demonstranti vanje vrgli »neznano tekočino«, zaradi česar naj bi imeli težave z dihanjem. Po trditvah policistov pa so protestniki uporabili tudi železne palice.

»To, kar se je zgodilo v zadnjih mesecih, me je prepričalo, da moram kot političarka slediti in dojeti to, kar čuti ljudstvo,« je Lamova dejala v svojem govoru. Toda nato je Lamova skupaj s soprogom hitro odšla.

Pričakovati pa je, da ne bo dolgo na oblasti, a ne zato, ker bi njen odstop zahtevali protestniki, ampak zato, ker v očeh Pekinga ni uspešno opravila nalog, zaradi katerih je prišla na ta položaj. Sedanji politični sistem v Hongkongu Pekingu omogoča, da ima šefa vlade v mestu, kot si ga želi.

V nedeljo pa je v Hongkongu okoli 150.000 prokitajskih demonstrantov podprlo policijo. Tudi s kitajskimi zastavicami so nasprotovali protestnikom, ki so proti zakonu o ekstradiciji.