Še tretjič v mesecu dni so evropski voditelji včeraj zvečer sedli k iskanju novega vodilnega moštva institucij Evropske unije po zadnjih evropskih volitvah. Po dveh neuspelih poskusih je kazalo, da bi predsednice in predsedniki vlad vendarle tokrat lahko uspeli najti zadostno kvalificirano večino vsaj za en del kadrovskega paketa.

Možnosti vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) Manfreda Webra, da bi vendarle postal naslednik Jean-Claude Junckerja na čelu evropske komisije, so se krepko zmanjšale na vrhu G20 v Osaki. Tam so premierji Nemčije, Španije, Italije, Velike Britanije, predsednik Francije in predsednik evropskega sveta Donald Tusk iskali možnosti, kako bi pred današnjim ustanovnim zasedanjem 9. sklica evropskega parlamenta še pravočasno rešili kadrovski rebus. Prav ti dogovori naj bi predstavljali preboj, saj je nemška kanclerka Angela Merkel dejala, da bosta tako Weber kot vodilni kandidat socialdemokratov Frans Timmermans predstavljala del rešitve kadrovske enačbe.

Lahko EPP sprejme kompromis?

V Osaki naj bi bil sklenjen kompromis, da bo mesto predsednika komisije pripadlo Timmermansu. Weber bi lahko postal predsednik evropskega parlamenta ali morda podpredsednik komisije. Mesto predsednika evropskega sveta bi pripadlo liberalcu.

Toda pogovori v Osaki so potekali v ožjem krogu, med 28 evropskimi voditelji še zdaleč ni bilo vse dogovorjeno. Ključno vprašanje je, ali bodo premierji iz vrst EPP, ki so še na zadnjem vrhu strumno vztrajali pri svojem kandidatu Webru, pripravljeni za druge kadrovske koncesije podpreti imenovanje socialista na čelo komisije, kot je to očitno storila Angela Merkel. »Velika večina voditeljev EPP se ni pripravljena odpovedati mestu predsednika evropske komisije,« je razkril eden izmed premierjev evropske ljudske stranke, Irec Leo Varadkar. Brez dogovora z EPP kvalificirana večina za imenovanje Timmermansa v svetu ne bi bila možna. Prav tako je verjetnemu predlogu Timmermansa za predsednika komisije napovedovala močno nasprotovanje višegrajska četverica. Prav tem državam je namreč Timmermans kot podpredsednik aktualne Junckerjeve komisije najbolj dihal za ovratnik zaradi nespoštovanja vladavine prava.

Višegrajci: Timmermans razdvaja

Francoski predsednik Emmanuel Macron ob prihodu na vrh ni hotel potrditi, da naj bi bil novi kompromisni kandidat prav Timmermans. Zaželel pa si je, da bi na tem vrhu dosegli dogovor o treh najpomembnejših položajih. Dogovor o novem predsedniku Evropske centralne banke bi preložili na poznejši datum. »Kot kaže, stvari ne bodo lahke. Čaka nas dolga noč,« je dejala kanclerka Merklova in se vnovič zavzela, da s parlamentom – zaradi njegove podpore sistemu vodilnih kandidatov – ne bi prišlo do medinstitucionalnih sporov.

Tako poljski premier Mateusz Moraviecki kot madžarski premier Viktor Orban in češki predsednik vlade Andrej Babiš so ocenili, da Timmermans ni pravi človek za delovno mesto predsednika komisije, saj ne združuje, temveč deli Evropo. »V preteklosti smo imeli občutek, da ni bil preveč pozitiven do naše regije. In sprašujem se: kje so vse ženske?« je povedal Babiš. Orban je pred morebitno podporo premierjev EPP kandidatu Timmermansu v pismu svaril kar predsednika stranke Josepha Daula. »Podpora EPP bi bila resna, zgodovinska napaka. Pomenila bi, da je politična stranka, ki je zmagala na volitvah, predala pozicijo, za katero se je bojevala.«

Premier Marjan Šarec, ki je podobno kot drugi premierji iz vrst liberalcev na zadnjem evropskem svetu podpiral liberalko Margrethe Vestager, je ob prihodu na vrh dejal, da je Timmermans zagotovo dober kandidat. A se bo na samem zasedanju videlo, ali obstajajo še kakšni drugi predlogi, je dodal.