Prva opozorila Levice, da dogovorjeni projekti potekajo prepočasi oziroma se jih skuša celo razvodeneti ali obiti, so po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca pospešila pogovore s koalicijskimi strankami. A to ne bo dovolj, Levica želi na koncu otipljive rezultate. Ob podpisu sporazuma pred pol leta so se dogovorili o 13 projektih, »trenutna realizacija pa je nič«. Po opažanjih Levice na vladni strani zmanjkuje politične volje. Kot primer navajajo prenos stanovanj s slabe banke (DUTB) na republiški stanovanjski sklad. Levica je pripravila poseben zakon, ki v vladi ni doživel podpore. Poleg tega želijo v Levici določiti minimalno urno postavko za študentsko delo, spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti in z zakonom omejiti prejemke nepremičninskih posrednikov. Od realizacije teh štirih projektov do konca poletja je odvisno sodelovanje z vlado, je ocenil Mesec.

NSi alternativa za Levico

Ker v odnosih med koalicijo in Levico škriplje, je že pred dnevi prvak NSi Matej Tonin nakazal, da lahko oni prevzamejo vlogo nadkoalicijske stranke. Danes se je popravil z izjavo, da je skušal slovenski javnosti in koaliciji sporočiti le, da obstaja alternativa za Levico. Tonin je pojasnil, da ponujajo koaliciji projektno sodelovanje. Na očitek iz LMŠ, da so zamudili svojo priložnost ob sklepanju koalicij, pa je Tonin dejal, da takšne ponudbe, kakršno so dobili v Levici, v NSi niso nikoli prejeli.

Predsednik vlade Marjan Šarec je medtem ob robu obiska v Vatikanu poudaril, da imajo s sedanjo pogodbeno partnerico v opoziciji dobre odnose, predvsem pa da problemov v tem procesu ne vidi v takšnem obsegu, kot jih opisuje Levica. Projekti, o katerih so se dogovorili, so že začeli teči, je dejal premier, zato ne morejo trditi, da se nič ne dogaja. O izjavi Mateja Tonina, da bi lahko NSi vskočila namesto Levice, pa je dejal, da ponudbe očitno so, da pa za zdaj težko sodi, ali je vse skupaj resno, saj da je imela ta stranka priložnost postati del vlade ob sestavljanju koalicije.