Odločitev bi po napovedi koordinatorja stranke Luke Mesca lahko bila znana sredi julija, ko bodo pretehtali dosedanje sodelovanje s koalicijo pri izpolnjevanju skupnih projektov. To pa je bilo, kot je dejal Mesec, zelo slabo. Kakšna bo končna odločitev, v tem trenutku ni mogoče napovedati, je pa vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović napovedal, da bodo predstavnike Levice povabili na pogovor in poskušali stvari razčistiti.

Mesec: Štirje projekti na mrtvi točki

»Kar zadeva sodelovanje z vlado, smo v Levici nezadovoljni,« je poudaril Luka Mesec. Nezadovoljstvo se je okrepilo po neukrepanju vlade pri prodaji Abanke, še bolj pa potem, ko so pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu naleteli na gluha ušesa. Mesec je pojasnil, da so se pred štirinajstimi dnevi sešli s premierjem, ki je obljubil, da se bodo vsaj štirje projekti premaknili z mrtve točke, pa se od takrat ni zgodilo nič. Koordinator Levice je nanizal uskladitev minimalne študentske urne postavke z minimalno plačo, ureditev nepremičninskega posredovanja, prenos stanovanj DUTB na Stanovanjski sklad RS in spremembo člena zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim želijo v Levici preprečiti privatizacijo zdravstva. »Zadnji predlog dohodninske reforme vleče vlado v desno,« je še dejal Mesec, saj ta predvideva razbremenitev najvišjih plač.

Premier Marjan Šarec se je na napoved Levice o morebitnem umiku podpore vladi odzval v Bruslju pred evropskim vrhom. Dejal je, da bo »pač v tem primeru vlada padla«, ker v državnem zboru ne bo imela ustrezne večine. Očitek o neizvajanju dogovorjenih ukrepov je zavrnil. »Če bo volja po nadaljnjem sodelovanju, bomo sodelovali, če ne, bo pač kaj drugega odprto,« je izjavil.

Šarec: Ministrstva imajo jasne usmeritve

Glede dogovorjenih projektov z Levico za premierja večjih dilem ni, saj so vsa pristojna ministrstva dobila jasne usmeritve. Tudi vodja poslanske skupine LMŠ Golubović ne dvomi, da bodo dogovorjeni projekti izvedeni. Iz odzivov Šarca in Golubovića lahko tudi sklepamo, da vladi ni uspelo ustaviti prodajnih postopkov za Abanko, ker ministrski zbor o tem ni bil soglasen. Šarec je pojasnil, da vlada glede Abanke ni sedela križem rok, pretehtali so vse možnosti in na koncu izbrali optimalno.